Перші 712 млн кредиту на Дністровську ГАЕС «Ощадбанк» дав без конкурсу, бо підрядникам вже боргують 168 млн
30.10.2013   //  

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України 16 жовтня уклало угоду з ПАТ «Державний ощадний банк України» на отримання кредиту у розмірі 711,85 млн грн. для оплати будівництва першої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох агрегатів. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Кредит беруть строком на 10 років, відсоткова ставка в тендерній документації не зазначена. Разом з тим у постанові КМУ, якою схвалювався проект будівництва, було визначено зазначено, що кредит може бути залучений про ставці не більше 9,5%.

Тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», посилаючись на термінову необхідність. Як зазначено в обґрунтуванні закупівлі, на сьогодні Міністерство повинне термінового погасити заборгованості у розмірі понад 168 млн. грн. підрядникам, які виконують роботи і постачають обладнання для будівництва Дністровської ГАЕС.

З цієї суми 105,41 млн грн. Міненерго винне ВАТ «Турбоатом» за виготовлення турбінного обладнання (загальна вартість 295,31 млн грн.) Пакет 15% акцій «Турбоатому» належить кіпрському офшору Linfot Limited (Лiнфот Лiмiтед) з групи Костянтина Григоришина. Ще 75% належить Фонду держмайна. Оперативний контроль над підприємством здійснює його гендиректор Віктор Субботін.

Ще 13,28 млн грн. мають віддати ДП завод «Електроважмаш» на виготовлення генераторного обладнання (загальна вартість  264,23 млн грн.)

Решта 50 млн грн. – це борг перед генеральним підрядником з будівництва – Консорціумом НВО «Укргідроенергобуд». Консорціум було створено у 2005 році для будівництва ГЕС, засновниками з рівними частками власності є п’ять компаній. Це ТОВ «Науково-технічна компанія Енпаселектро», основним власником фірми є Юрій Бондаренко, який також очолює консорціум «Укргідроенергобуд», відомі компанії  ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» та ПАТ «Метробуд». Також співзасновниками консорціуму є ТОВ «Харківенергоремонт» зі статутним капіталом 20,5 тис грн., зареєстроване на харків’янку Наталію Тюстіну, та ТОВ «Маріроксбуд». Засновниками останньої фірми є відомий львівський стоматолог Ярослав Заблоцький, президент Асоціації імплантологів України, та Мирослав Лесюк з села Верхнє Синьовидне Львівської обл.

Усі три підрядники у вересні звернулися до «Укргідроенерго» з вимогою терміново погасити заборгованість за поставлене обладнання та виконані роботи, оскільки несвоєчасні розрахунки зірвуть терміни виконання робіт і введення обладнання в експлуатацію.

Нагадаємо, 17 липня постановою КМУ було схвалено проект соціально-економічного розвитку «Будівництво першої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох агрегатів». Загальна кошторисна вартість будівництва визначена на рівні 8,46 млрд грн. З них 1,56 млрд грн. заплановано витратити з держбюджету, 4,56 млрд грн. – з власних коштів «Укргідроенерго», решту 2,33 млрд грн. – залучити кредитів.

Щодо кредитів, то у 2013 р. Міністерство енергетики, як головний розпорядник бюджетних коштів, здійснює залучення під державні гарантії коштів шляхом оформлення кредиту в сумі 1,5 млрд грн.

16 вересня було оголошено про застосування процедури «закупівля у одного учасника».

16 жовтня міністр фінансів Юрій Колобов підписав державну гарантію на користь ПАТ «Державний ощадний банк України» у розмірі 1,5 млрд грн.

Станом на початок 2013 р. будівництво Дністровської ГАЕС вже профінансовано робіт на 5,07 млрд грн.