Києву не вдалось забрати 40 млн, перераховані фірмі «регіонала» на будівництво Подільського мосту
30.10.2013   //  

Суд відмовився стягнути з ПАТ «Мостобуд» 43,92 млн грн. авансу, які комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» перерахувало товариству для будівництва Подільського мостового переходу через Дніпро у столиці. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 21 жовтня.

Комунальники мотивували свою вимогу тим, що «Мостобуд» неналежно використав аванс і не виконав підрядні роботи.

У квітні 2004 року «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» і ВАТ «Мостобуд» уклали контракт на будівництво Подільського мостового переходу через Дніпро у Києві. Вартість робіт, які мали бути виконані протягом 2004-2007 років, була встановлена в сумі 1,42 млрд грн.

Додатковими угодами строк дії контракту був продовжений до 31.12.2014, а вартість зросла до 2,57 млрд грн.

Як встановив суд, у 2011 році комунальники перерахували «Мостобуду» аванси у розмірі 20 млн грн. і 23,92 млн грн. Термін їх використання сплив у жовтні 2012 року.

Комунальне підприємство просило суд повернути вказані аванси, оскільки «Мостобуд» не здійснив роботи, передбачені контрактом. Аванс товариство мало закрити актами виконаних робіт.

Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову комунальникам відмовили. Вони визнали, що ПАТ «Мостобуд» використав аванси повністю і належно. Зокрема, додатковою угодою від 10.01.2008 року сторони передбачили, що «Мостобуд» може прозвітувати про використання авансу за рахунок виконаних робіт або придбання матеріалів для будівництва об’єкту. А на спірні 43,92 млн грн. ПАТ придбало матеріали у своїх субпідрядників – ТОВ «Мостобудівельний загін № 73» і ТОВ «Мостобудівельний загін № 112».

За даними SMIDA, власниками ПАТ «Мостобуд» є народний депутат від Партії регіонів Володимир Продивус (51%) та його дружина Світлана Продивус (21%).

Засновником ТОВ «Мостобудівельний загін № 73» і «Мостобудівельний загін № 112» до осені 2012 року було ПАТ «Мостобуд».

Подільський мостовий перехід має з’єднати правий і лівий береги Києва. Його протяжність складе близько 7 км. По ньому планують пустити четверту гілку метро на Троєщину. Крім автомобілів і метро, двоярусний міст передбачає велодоріжки і доріжки для пішоходів, які зможуть пройтися від вулиці Межигірської на Подолі до бульвару Перова на Воскресенці.