Через рік після виникнення фірма розробила патент, завдяки якому отримає від сільради понад 7 мільйонів
29.10.2013   //  

Суд стягнув з Червоненської сільської ради (Дніпропетровська обл.) 1,68 млн грн. заборгованості на користь ТОВ «Науково-технічний центр «НІГРІ». Про це свідчить рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 3 жовтня.

Як встановив суд, у квітні 2012 року сільрада і фірма уклали договір про  надання послуг з охорони навколишнього середовища на загальну суму 7,33 млн грн. Період – з весни 2012 року і до грудня 2014 року.

Вони домовилися, що оплата проводитиметься помісячно. З’ясувалося, що сільрада не оплатила фірмі послуги за період з 01.01.2013 по 31.07.2013. Із 1,88 млн грн. сільрада виплатила лише 200 тис грн.

Сільрада борг повністю визнала. Причиною заборгованості вона назвала те, що відповідні кошти були, але їх не перерахувало Управління Держказначейської служби у Криворізькому районі. Суд визнав наявність боргу, зобов’язавши сільраду виплатити центру «НІГРІ» 1,68 млн грн.

Зауважимо, що у травні 2012 року моніторинг Мінекономрозвитку побачив порушення при закупівлі Червоненською сільрадою послуг з моніторингу екологічної ситуації у ТОВ «Науково-технічний центр «НІГРІ».

Це була закупівля в одного учасника, і Мінекономрозвитку не знайшло жодних документів, які би підтверджували відсутність альтернативи цій фірмі.

Міністерство рекомендувало розірвати вказаний договір, однак сільрада надала відомству папери, які свідчать про те, що НТЦ «Нігрі» розробило «Інноваційну автоматизовану систему управління розвитком техногенного регіону», якій немає альтернативи і конкуренції. Це технічне рішення має бути застосоване на території Червоненської сільради, оскільки відповідає програмі з охорони навколишнього середовища на 2011-2014 роки. Цю програму сільрада прийнята у зв’язку з негативним впливом на даний район таких промислових об’єктів, як ПАТ «Північний ГЗК» і ДП «Східний ГЗК».

Згідно з базою даних «Українського інституту промислової власності», заявку на патент на корисну модель «Інноваційна автоматизована система управління розвитком техногенного регіону» наприкінці березня 2012 року подав його власник і один з винахідників, працівник НТЦ «НІГРІ» Володимир Папуча. Він набув право на цей патент 10 жовтня 2012 року, тобто опісля укладання договору з ТОВ «НТЦ «НІГРІ».

За даними розробників, встановлені датчики, які фіксують різноманітні показники, зможуть негайно повідомляти контролюючі органи про викиди, аварії тощо. Також ця система зможе автоматично прогнозувати потенційну небезпеку і ризики.

Володимир Папуча також був заступником директора держпідприємства «Науково-дослідний гірничорудний інститут» (російською – «НИГРИ»), яке на доручення Кабінету міністрів розробляло подібну систему за державні кошти.

ТОВ «Науково-технічний центр «НІГРІ» у липні 2011 року заснувала мешканка Кривого Рогу Ольга Яценко.

Про деталі можна прочитати в статті «Наших грошей» – «Селяни, які розкидаються баксами».