Людина Вілкула очолила аеропорт «Одеса» і держава відразу дала $30 мільйонів на його розбудову
24.10.2013   //  

ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» 16 жовтня уклав угоду з ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» на отримання кредиту у розмірі $30 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит отримано на сім років, процентна ставка та вартість обслуговування не повідомляються.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника» через «особливу терміновість та нагальну необхідність будівництва нового термінального комплексу на підставі прийнятих урядових рішень».

Термінал в одеському аеропорту мають закінчити до початку чемпіонату Європи з баскетболу, який пройде в Україні у 2015 році.

Державний банк дав гроші приватній фірмі «Міжнародний аеропорт «Одеса» після того, як її у липні очолив В’ячеслав Хомяков. Попереднього керівника Олексія Кочанова було призначено керівником аеропорту «Бориспіль» замість Антона Волова, якого називали креатурою колишнього віце-премєра Бориса Колеснікова.

В’ячеслав Хомяков відомий як один з засновників компаній «Веста девелоп» та «Южземресурс», де його партнерами є Олексій Качалов, а також Хачатур та Арміне Сардаряни. Ці фірми входять в концерн «Веста» Сурена Сардаряна, якого пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси з віце-прем’єром Олександром Вілкулом.

В свою чергу Олександр Вілкул в уряді курує підготовку України до баскетбольного Євро-2015.

За даними «Свободной Одессы», засновниками британської фірми «Odessa airport developement ltd» є кіпрська компанія «Velafichita Holdings Ltd» та віргінський офшор «Letnon Ltd». Неофіційно британську компанію вважають пов’язаною з одеськими бізнесменами Борисом Кауфманом та Олександром Грабовським, які володіють низкою готелів, «Фінбанком» та нещодавно придбали журнал «Фокус».

На сайті аеропорту вказано, що приватний інвестор мав вкласти у будівництво нового терміналу та інфраструктури $45 млн.

Згідно графіка будівництва основні будівельні роботи по каркасу, покрівлі і фасаду терміналу повинні бути закінчені до середини листопада цього року. Таким чином будівля стане досить захищеною від атмосферних впливів і придатною для опалення. До цього ж терміну планується введення в експлуатацію котельні та подачу тепла в будівлю.

«Тільки за наявності опалення в будівлі з середини листопада місяця можливе виконання передбачених графіком внутрішніх будівельних та оздоблювальних робіт, а також монтаж і налагодження обладнання. Відсутність достатнього фінансування найближчим часом може призвести до зриву графіка виконання робіт і «вхід в зиму» з негерметичною будівлею, що не дозволить її  опалювати і створити в ній необхідний температурно-вологісний режим. Роботи в такому випадку будуть припинені, і графік введення в експлуатацію будівлі термінального комплексу може бути відстрочений на 5-6 місяців, а витрати збільшені через необхідність проведення робіт з консервації-розконсервації будови», – йдеться в обґрунтуванні закупівлі.