Аміакопровід до фірташівського «Стирола» обстежать на корозію й відремонтують за 13 мільйонів
23.10.2013   //  

Українське державне підприємство «Укрхімтрансаміак» 11 жовтня за результатами тендерів уклало низку угод на обстеження та ремонт аміакопроводу на загальну суму 16,53 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 3,43 млн грн. піде на щорічні та планові обстеження переходів крізь водні перешкоди, що обслуговують Придніпровське та Миколаївське управління магістрального аміакопроводу.

Ще 4,97 млн грн. піде на проведення технічного діагностування металу труби лінійної частини магістрального аміакопроводу «Тольятті-Одеса» на лінійній ділянці «Концерн Стирол» – НС 14 – НС 10 ПУМА УДП «Укрхімтрансаміак». На ділянці зокрема повинні визначити ділянки з найгіршим рівнем корозії, дослідити фактичну товщину стінок трубопроводу, а також провести контрольну оцінку трубопроводу після ремонтних робіт.

Усі обстеження проводитиме ДП «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу».

Окрім того 8,12 млн грн. виділили на ремонт ізоляційного покриття на території дільниць «Концерн Стирол» – НС-14 – НС-10. До кінця року повинні відремонтувати 6 погонних кілометрів трубопроводу.

Підряд отримало ПАТ «Укргазбуд». Основними акціонерами «Укргазбуду» є Олександр Лівшиць (27,56%), Олег Ярмолатій (28,84%), та Оксана Мироненко (26,50%).

Єдиним конкурентом фірми на цьому тендері було ТОВ «Трубремонт». До цього року 10% «Трубремонту» належало Ігорю Бутенко, а контрольний пакет в 90% – цій же Оксані Мироненко. Наразі частка Мироненко переоформлена на Валентину Іванівну Бринцеву. Разом з тим, за даними nomer.org, людина з таким ПІБ проживала за однією адресою з Тетяною Ярмолатій – бізнес-партнером вищезгаданого Олега Ярмолатія з «Укргазбуду» по ТОВ «Харімпекс».

У травні в такому ж складі учасників був розіграний тендер «Укрхімтрансаміаку» на ремонт ізоляційного покриття понад 90 км аміакопроводу Тольятті-Одеса на об’єктах Придніпровського та Миколаївського управлінь «Укрхімтрансаміаку» за 99,76 млн грн. Підряд тоді також отримав «Укргазбуд».

Нагадаємо, концерн «Стирол» входить до групи Osthem  Дмитра Фірташа, підприємство є одним з найбільших виробників хімічної продукції в Україні, зокрема аміаку, добрив та полімерів. У серпні під час планового капремонту на Голрівському заводі концерну сталася аварія на аміакопроводі. Розгерметизація труби спричинила викид рідкого аміаку, шестеро працівників заводу загинули. Основною причиною розриву визнали незадовільний технічний стан трубопроводу, а саме корозію і відповідно потоншання стінок. У жовтні голова правління «Стиролу» Сергій Павлючук заявив, що підприємство збирається вкласти 23 млн грн. у діагностику й ремонт аміакопроводів та аміакосховища.