Фірма за мікроскопічні борги отримала 3.5 га у центрі Севастополя
21.10.2013   //  

Суд зобов’язав Регіональне відділення Фонду держмайна України в АРК та Севастополі продати ТОВ «Максіма-Трейд» об’єкт державної власності групи А – цілісний майновий комплекс Державного підприємства «Агропромбуд» Корпорації «Украгропромбуд». Про це свідчить рішення Господарського суду Севастополя від 7 жовтня.

Цей комплекс розташований у Севастополі, на вул. Охотська, 8 (фактична адреса: вул. Енергетиків, 17). Він був включений до переліку об’єктів, що підлягають приватизації шляхом продажу на аукціоні, у липні 2004 року. У листопаді 2009-го спосіб продажу «на аукціоні» змінено на «викуп».

У жовтні 2009 року ДП «Агропромбуд» звернулося до суду із заявою про порушення справи про його банкрутство. Тоді ж госпсуд Севастополя затвердив мирову угоду (підтверджена у березні 2011 року), відповідно до якої ТОВ «Будівельна компанія «Київ-Градобуд», якій держпідприємство було винне близько 940 тис грн., зобов’язалося викупити майновий комплекс держпідприємства разом з боргами на суму 270 тис грн.

У липні 2011-го новим інвестором-кредитором «Агропромбуду» стало ТОВ «Максіма-Трейд». При цьому у «Київ-Градобуду» залишилося право використовувати майно держпідприємства після приватизації.

Після погашення усіх боргів «Агропромбуду» фірми у вересні цього року звернулися до ФДМУ з вимогою продати майновий комплекс ТОВ «Максіма-Трейд». ФДМУ відмовило у продажу держмайна, посилаючись на відсутність підстав для зміни покупця вказаного об’єкта.

На початку жовтня госпсуд задовольнив позов ТОВ «Максіма-Трейд». Суд зазначив, що законодавство не містить жодних заборон стосовно можливості передачі прав кредитора за мировими угодами до інших осіб. Мировою угодою також не встановлено жодних перешкод для зміни покупця на стадії купівлі-продажу.

При цьому, як зазначив суд, договір фірм про співпрацю від 2011 року є чинним. А ТОВ «Максіма-Трейд» відповідає вимогам, що ставляться чинним законодавством до покупців об’єктів держвласності.

Суд також встановив, що об’єктом приватизації виступає напівзруйнована промислова база, на якій неможливо здійснювати виробничу діяльність. «Саме тому ефективний продаж можливий лише за умови продажу підприємства в цілому», – зазначив суд.

За даними ЗМІ, до цілісного майнового комплексу ДП «Агропромбуд» входять адмінкорпус і будівельна база (близько 3,5 га), що розташовані у центральній частині Севастополя, а також спеціалізована будівельна техніка і кілька гуртожитків.

Як раніше повідомляла «Ділова столиця», у 2007 році банкрутувати ДП «Агропромбуд» намагалися фірми, що входять в орбіту сімферопольського бізнесмена Сергія Волкова. Однак у результаті зміни директора держпідприємства їм це не вдалося. Новий директор Лариса Устягіна за допомогою «Київ-Градобуду» погасила усі борги, після чого через деякий час сама звернулася до суду з заявою про порушення справи про банкрутство «Агропромбуду».

Засновниками київського ТОВ «Будівельна компанія «Київ-Градобуд» були хмельницький бізнесмен Валерій Чарнюк і Марина Чарнюк. Засновниками ТОВ «Максіма-Трейд» – Олександр Савчук і Валентина Савчук з Севастополя.