Міліція і АМКУ збудились на паливний тендер «Чорноморнафтогазу» за 55 мільйонів
18.10.2013   //  

Сімферопольське управління ГУ МВС почала досудове розслідування справи про закупівлю «Чорноморнафтогазом» у компанії «Атан-Крим» палива по високим цінам на суму 54,58 млн грн. Про внесення справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань повідомив начальник ГУ МВС в АР Крим Михайло Слепаньов, повідомляється «Центр протидії корупції».

Справу порушено за ознаками складу ч. 1 ст. 364 КК України – зловживання владою або службовим становищем посадовими особами ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз».

Стаття передбачає покарання обмеженням волі до трьох років.

 «Центр протидії корупції» разом з народним депутатом Лесею Оробець («Батьківщина») оскаржили цю закупівлю у Генпрокуратурі, Держфінінспекції та територіальному відділенні Антимонопольного комітету в АР Крим.

ГПУ передало цю справу на розгляд до МВС, де і було порушено досудове розслідування. А в АМКУ повідомили, що в ході аналізу інформації виявлено ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. В результаті було розпочато розгляд справи адміністративною колегією.

«Чорноморнафтогаз» у червні 2013 року за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Атан-Крим» на постачання палива на 54,58 млн грн. по цінам, вище від ринкових на 20-25%.

При цьому єдиним конкурентом було ТОВ «Українська паливно-енергетична кампанія», що має ознаки пов’язаності з переможцем торгів. Один з її засновників Юрій Лапенко відомий як менеджер «Атану».

Засновниками ТОВ «Атан-Крим» є Іванна Тихомирова, Аліса Редька і Людмила Соф’їна. Замдиректора компанії Олексій Тихомиров є депутатом Верховної Ради Криму від Компартії.

Згідно з даними «Вісника державних закупівель» упродовж останніх п’яти років усі тендери «Чорноморнафтогазу» на постачання бензину вигравав «Атан-Крим». За цей час із фірмою підписали угод на 1,17 млрд грн.

Нагадаємо, у жовтні АМКУ за порушення законодавства про захист економічної конкуренції оштрафував ТОВ «Мобільний термінал» та ТОВ «Білорус Ойл» на 20,7 млн грн. Компанії узгодили  поведінку під час участі у процедурі закупівлі палива відділу освіти Кагарлицької районної державної адміністрації (Київська обл.).

Також за аналогічним звинуваченням АМКУ оштрафував на 210 млн. грн. ТОВ «КЛО Карта» та ПП «Авторух». Ці підприємства узгодили поведінку під час участі у процедурі закупівлі продуктів нафтоперероблення рідких комунальним підприємством з утримання зелених насаджень Дніпровського району м. Києва у 2010 та 2012 роках.