Фонд без страху
15.10.2013   //  

popaМайже одночасно з початком суду над Галицьким, який фінансово піднявся на безробітних, Фонд соцстраху кинув 18 мільйонів на навчання по охороні праці. Пилятиме фірма одного з керівників Фонду.

 

11 жовтня в Києві почався суд над колишнім керівником Служби зайнятості Володимиром Галицьким. Два роки тому його арештували за хабарі, а під час обшуків знайшли три кілограми золота та 7 мільйонів доларів (на фото частина знайденого).

sbu2 sbu3

Слідчі розкопали і схему заробітку. Служба зайнятості перераховувала гроші підприємствам для створення нових робочих місць згідно з програмою державної підтримки.

Однак робила це в тому числі і на виконання власної програми збагачення. Оперативник СБУ повідомив, що кожне підприємство отримувало до 15-20 млн грн. під 20% відкату.

галицький

Володимир Галицький у кріслі голови Служби зайнятості

галицький на лаві

Володимир Галицький на лаві підсудних

Загалом же слідство нарахувало 70 млн грн., вкрадених у держави і конвертованих у золото, долари та розквіт прийомної дочки Маргарити Смілянської – зірки «Плейбою», співачки з псевдонімом Ri та героїні надкоштовного ДТП у Монако. Нагадаємо, що, паркуючись біля казино на своєму Bentley Azure 2006, вона примудрилась послідовно протаранити Aston Martin Rapide, Mercedes Benz S-Class, Ferrari F430 і Porsche.

Репер Серьога і прийомна донька Галицького - співачка Рі

Репер Серьога і прийомна донька Галицького – співачка Рі

Суперкоштовна аварія у Монако, влашо\тована донькою Галицького (у синьому "Бентлі)

Суперкоштовна аварія у Монако, влаштована донькою Галицького (у синьому “Бентлі”)

Ми не знаємо чим закінчиться бенкет правосуддя над Галицьким. Але свої мільйони (принаймні частину, знайдену слідчими) він вже втратив. І це мало би стати уроком для усіх бажаючих пройти хабарницько-відкатний шлях збагачення.

Мало би. Тільки не стає. Навіть у тій самій сфері.

В Україні не лише Служба зайнятості займається мільйонами, виділеними на боротьбу з безробіттям та іншими негараздами у трудовій сфері. Є ще такий орган – Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійними захворюваннями. Це той самий Фонд який днями замовив собі розробку сайту за 4 мільйони гривень, але зараз мова за іншу його витівку.

28 серпня цього року Фонд за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Інститут безпеки життєдіяльності» на проведення навчання з питань охорони праці спеціалістів з охорони праці. До кінця цього року фірма має освоїти 17,91 млн грн.

Ми вважаємо, що цей тендер має увійти в аннали. На світ божий його витягли головний редактор журналу «Все про охорону праці» Олексій Дердін та дійсний член Академії безпеки та основ здоров’я України Олексій Цибульник, які опублікували у вказаному виданні статтю «Масове навчання з охорони праці: одинична афера чи системна монополізація?». Нижче ми просто переповімо основні тези їхнього матеріалу.

Суть справи у тому, що Фонд вперше вирішив найняти приватну фірму на виконання тієї роботи, яку завжди робили відділення фонду. Мовляв, приватна фірма краще від бюрократів впорається з тим, щоби звести до купи викладачів з питань охорони праці і робітників, які на своїх підприємствах відповідають за охорону праці.

Модернізація відразу влетіла у копієчку.

У 2012 році середня вартість навчання одного робітника становила 237 гривень. У 2013 році навчання подорожчало до 524 гривень.

Тобто разом з появою приватної «прокладки» навчання подорожчало у 2,2 раза.

І не лише подорожчало, але і збільшилось у обсязі. Минулого року навчання провели для 12 тисяч людей, а цього року планують навчити 34 тисячі. Таким чином загальна ціна питання зросла з 2,8 до 18 мільйонів гривень.

Чи був тендер заточений під майбутнього переможця?

З огляду на презумпцію невинності – навряд. Просто «Інституту безпеки життєдіяльності», зареєстрованому лише за місяць до початку торгів, пощастило з кваліфікаційними вимогами. Фонду не треба було доводити наявність багаторічного досвіду у фірми-учасника. Його цікавило лише те, щоб у фірми були досвідчені працівники. А таких можна найняти і менше ніж за місяць.

Також від учасників вимагали купу довідок від інших державних органів. Наприклад, «підтвердження відповідної кількості та якості обладнання для проведення занять з домедичної допомоги» потрібно було отримати від ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Міністерства охорони здоров’я. А там свої порядки та чиновники. А тендер оголошено літом – відпустки, спека…

Менше з тим. Щойно народжена фірма змогла проскочити все це сито.

Тепер постає питання – хто власники компанії і як вони ділитимуть прибутки?

Інститут безпеки життєдіяльності

Станіслав Богданов

Станіслав Богданов

Засновником «Інституту безпеки життєдіяльності» є така собі профспілка «Соціал», яку очолює Станіслав Богданов. І треба ж такому трапитись, що заступником директора виконавчої дирекції Фонду також є Станіслав Богданов! Щоб нас не запідозрили у наклепі наголошуємо – те, що номер факсу «Соціалу» 443-28-21 збігається з телефоном начальника відділу кадрів Фонду, є просто збігом обставин.

Директором «Інституту безпеки життєдіяльності» є Анатолій Єна, який вже багато років працює заступником директора Головного навчально-методичного центру Держгірпромнагляду.

Анатолій Єна

Анатолій Єна

Це теж пікантний момент. Річ у тім, що Держгірпромнагляд курує саме питання навчально-методичного забезпечення навчання охороні праці. Було б логічно, якби підряд дістався саме йому. І один з регіональних підрозділів фонду навіть подавав заявку на тендер. Однак так зійшлись зорі, що заявку було оформлено супербездарно – були відсутні не тільки кваліфікаційні довідки, а навіть цінова пропозиція.

При цьому сам Єна не бачить жодного конфлікту інтересів.

«У ГНМЦ я працюю на півставки заступником директора з науки. У моєму підпорядкуванні наукові підрозділи, відділ психофізіологічної експертизи, науково-технічний відділ. Усе легітимно», – сказав директор приватної фірми і водночас працівник державного закладу.

Тож є лише одне пояснення тому, що рідне відомство Єни не склало його фірмі жодних проблем на тендері ціною 18 млн грн. Це просто загадковий збіг багатьох обставин, які призвели до фінального результату – фірма, пов’язана з одним із керівників Фонду отримала від Фонду грошей у шість разів більше, ніж завжди витрачалось на подібні послуги.

Звісно, вузькопрофільний журнал «Все про охорону праці» важко знайти у кіосках. Тому ми викладаємо на нашому сайті весь текст розслідування укр-9-2013.

«Наші Гроші» сподіваються,  що тендерні спеціалісти, слідчі та ревізори знайдуть час та натхнення поцікавитись долею 18 мільйонів гривень, освоєних у нетрях Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, та вирішенням загадок, для вирішення яких у простих журналістів не вистачає законного інструментарію.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»