Платонов зможе заробляти мільйони на «єдиному вікні» у портах
07.10.2013   //  

Одеське ПАТ «Пласке» може заробляти близько 1 млн євро щорічно на системі електронного документообігу, яку Мінінфраструктури планує з листопада впроваджувати в морських портах. Про це пише Вікторія Подолянець у «Коментарях».

Введення Єдиної інформаційної системи портового співтовариства (ІСПС), або «єдиного вікна», передбачає перехід від наряду на паперовому носії до електронного, і поширюється поки що на контейнерні перевезення.

За моніторинг свого ж бізнесу заплатять самі підприємці. Для цього до проекту залучили фірму «Пласке», яка взяла на себе функції інвестора.

Поки компаніям, що працюють в порту, на добровільних засадах пропонують укласти договір з ПАТ, після чого їм надається програмне забезпечення. Однак невдовзі за використання системи з підприємців братимуть плату – 5 євро за кожен контейнер.

Торік в Україні було перевалено майже 751 тис TEU (еквівалент 20-футового контейнера). Тож навіть, якщо платити доведеться лише за навантажені контейнери, «Пласке» зароблятиме на установці програмного забезпечення не менше 1 млн євро на рік.

Як зазначає видання, «Пласке» вже кілька років лобіює впровадження електронного документообігу в портах на всіх рівнях.

У тестовому режимі документи в електронному вигляді вже рік приймають в Одеському порту. При цьому, як розповіли одеські експедитори, ІСПС часто «збоїть». Крім того, до її впровадження експедитори платили митникам 20 грн. за візу під кожним паперовим нарядом на вивезення контейнера, а після нововведення митники підвищили платіж до 30-50 грн. за візування кожного електронного наряду.

За даними SMIDA, основним власником одеського ПАТ «Пласке» є Олег Платонов.

Платонов входить до Громадської ради при Міністерстві інфраструктури, в робочу групу з впровадження «єдиного вікна», а також є керівником Одеського РП ІСС Ukraine, яке ініціювало створення цієї системи.