Міськрада забирає 13 гектарів у бухті Севастополя, при Куніцину відданих товаришу Гресса
07.10.2013   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Союз-буд-інвест» повернути Севастопольській міській раді земельну ділянку площею 13,15 га, яка розташована на західному березі Камишової бухти Гагарінського району міста. Про це свідчить рішення Господарського суду Севастополя від 16 вересня.

На початку 2010 року Севастопольська міська держадміністрація безоплатно передала цю ділянку, вартість якої становить 44,11 млн грн., «Гаражно-будівельному кооперативу «Камаз-3» для гаражного будівництва.

У середині березня того ж року кооператив отримав держакт на право власності на цю ділянку. Підставою для видачі цього держакту стало розпорядження СМДА № 490-р від 04.03.2010.

А вже у квітні 2010-го кооператив вніс нерухоме майно до статутного капіталу ТОВ «Союз-буд-інвест».

Як встановив суд, розпорядження СМДА № 490-р від 04.03.2010 ніколи не приймалось та не видавалось. Це встановлено постановою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 20.03.2013.

Розпорядження за цим номером і датою стосується іншого кооперативу («Скарлетт»), якому надавалася ділянка у районі м. Східний.

Сам кооператив «Камаз-3» неодноразово зазначав, що не має оригіналу розпорядження СМДА, оскільки воно було вилучене слідчими органами 12.07.2010 у зв’язку із розслідуванням кримінальної справи. Разом з тим кооператив надав суду копію цього розпорядження, яка засвідчена нотаріусом 11.01.2013, тобто вже після вилучення оригіналу.

Спірне розпорядження СМДА від 04.03.2010 підписав перший заступник СМДА (2006-2010) В. Казарін, хоча в розпорядженні зазначено прізвище тодішнього голови СМДА Сергія Куніцина, який зараз є народним депутатом від «УДАРу».

Взагалі, як наголосив суд, Севастопольська міськдержадміністрація вийшла за межі своєї компетенції, адже спірна ділянка знаходиться у межах міста Севастополя, відповідно розпоряджатися нею може лише міська рада.

Більше того, ділянку мали продати на аукціоні. Чинним законодавством не встановлено, що юридична особа може безоплатного отримати ділянку із земель державної або комунальної власності.

Таким чином, суд визнав недійсним держакт на право власності кооперативу «Камаз-3» на ділянку площею 13,15 га на західному березі Камишової бухти.

Цивільний кодекс передбачає, що власник може витребувати майно у добросовісного набувача, якщо це майно набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати. Відтак, суд зобов’язав фірму «Союз-буд-інвест» повернути ділянку міській раді.

ТОВ «Союз-буд-інвест» у 2004 році заснували Вадим Андрієць, який є директором фірми, і Світлана Тимофеєва. У 2006 році Тимофеєва вийшла зі складу засновників.

За даними видання «Гражданская оборона», відчуження 13,15 га на західному березі Камишової бухти здійснювалося під керівництвом екс-глави Мінфіну АРК в уряді Куніцина Олександра Гресса, який вже майже три роки перебуває під вартою за звинуваченням у створенні злочинної організації і присвоєнні земельних наділів на суму 1,5 млрд грн. За даними видання, директор фірми «Союз-буд-інвест» є знайомим Гресса.