Патентовані «присоски» за три роки заробили на державних реєстрах майже півмільярда (додано)
05.10.2013   //  

арт і 3-т

(додано повідомлення Юрія Дерев’янка)

Фірми «Арт-мастер» і «3-Т» за три роки зарахували собі 411 млн. грн. у якості авторської винагороди за те, що вони підтримували роботу державних реєстрів, підпорядкованих ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції. Про це пише Юрій Бутусов у «Дзеркалі тижня. Україна».

Винагорода приватних компаній склала третину від загальної суми 1,12 млрд грн., яку «Інформаційний центр» отримав у 2010-2013 роках за те, що українці користувалися реєстрами, які формально належать державі.

При цьому за останні три роки сума авторської винагороди фірмам, що володіють авторськими правами на державні реєстри, помітно зросла, порівняно з 2007—2009 рр., коли Мінюст сплатив приватним компаніям винагороди на суму «лише» 205 млн грн.

Інформцентр

Мова йде за роялті саме по тих реєстрах, чию роботу 1 жовтня було заблоковано через зміну керівництва «Інформцентру».

За даними видання, конфлікт відбувся після того, як Мінюст почав аудиторську перевірку «Інформентру» з підключенням до розслідування слідчих СБУ та Генпрокуратури, та заблокував перерахування «Інформцентру» 53 млн грн.

При цьому міністерство під керівництвом Олени Лукаш змінило керівника «Інформцентру».

«Генеральним директором підприємства, починаючи з березня 2000 р., є Віталій Добжанський, який упродовж майже 13 років беззмінно “пересидів” усіх міністрів юстиції, котрі обіймали цю посаду в зазначений період. І кожен міністр юстиції затверджував цю вкрай невигідну, корупційну й дуже небезпечну для держави схему… До речі, до липня 2013 р. жодних аудиторських перевірок “Інформцентру” Міністерство юстиції не проводило», – пише Бутусов.

«На момент закінчення аудиту Добжанський на зв’язок уже не виходив. На час його відсутності обов’язки генерального директора виконував В.Сорвенков. З висновком за результатами аудиту Сорвенкова, звичайно, ознайомили, проте після завершення перевірки він раптово зник. Лихі язики подейкують, що один зараз перебуває в Ізраїлі, другий — у Туреччині. “Головним” на підприємстві залишився юрист — Вадим Хорунженко», – пише автор.

Від «Наших Грошей»

Мінюст під керівництвом Олени Лукаш вже після призначення Леоніда Богданова новим директором «Інформцентру» акцептувало угоду з держпідприємством на ведення реєстрів у другому півріччі 2013 року вартістю 309,55 млн грн. У першому півріччі, коли Мінюстом керував Олександр Лавринович, це коштувало 316,26 млн грн.

До складу консорціуму ЄДАПС, який цього літа було відсторонено від державних підрядів на друк паспортів та інших документів, входить ТОВ «Фірма «3-Т», засновником якого раніше був Юрій Деревянко. Він у 2012 році обрався народним депутатом по округу у Івано-Франківській області і зараз є позафракційним. Партнером Деревянка по «Фірмі «3-Т» був Олег Гребенюк, який помер у 2005 році.

В скандалі з держреєстрами фігурує ТОВ «3-Т». Одним з засновників та директором цієї компанії до середини 2012 року був Богдан Олегович Гребенюк. Він балотувався до парламенту від «Фронту змін» по мажоритарному округу у Києві, однак програв вибори. Безпосередньо Юрій Дерев’янко до цієї компанії не причетний.

Нині засновниками ТОВ «3-Т» є кіпрська компанія «Софтовер трейдінг енд інвестментс лімітед» та ТОВ «Компанія з управління активами «Інститут портфельних інвестицій», що була заснована кіпрською компанією «Ейч Бі стрентон лімітед».

Цей же «Інститут портфельних інвестицій» нині має 1% статутного капіталу фірми «Арт-мастер». Решта статутного капіталу належить кіпрському офшору «Ассетстеп Холдінгз Лімітед». Першим засновником «Арт-мастеру» також був Юрій Деревянко.

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» надійшов лист від Юрія Дерев’янка.

Народний депутат повідомив, що «ТОВ “Фірма “3-Т” та ТОВ “3-Т” – це дві різні юридичні особи. Я був засновником ТОВ “Фірма “3-Т”, яка ніколи, включно до сьогодні, не була у власності іноземних компаній і не має ніякого відношення до скандалів з державними реєстрами».

Також Дерев’янко повідомив, що «ТОВ “Фірма “3-Т” припинила свою фактичну господарську діяльність ще у 2005 році», а «у скандалі з державними реєстрами фігурує саме ТОВ “3-Т”, до якого я ніколи не мав та не маю жодного відношення».

Від «Наших Грошей»

На сайті «ЄДАПСу» справді вказано, що складу засновників консорціуму входить ТОВ “Фірма “3-Т”, засновником якого був Юрій Дерев’янко. На жаль, офіційні джерела не повідомляли коду ЄДР фірми «3-Т», причетної до скандалу з держреєстрами. Через це виникла плутанина зі схожими назвами компаній.

928069a-1

Схема “Української правди”