Один незграбний рух CapsLockом…
03.10.2013   //  

CapsLockНеймовірні приводи для відхилення конкурентів: назви довідок, набрані без «Caps Lock», 14-ий шрифт замість 12-го та інші. У результаті пафосний офіс для топ-суддів за мільярд будуватиме відома фірма зі складною борговою ситуацією.

Унікальний тендер відбувся у стінах Вищого господарського суду. Суд шукав генпідрядника для будівництва офісу для себе та колег з Вищого адміністративного суду, який через сім років має з’явитись на перехресті бульвару Дружби народів та вул. Старонаводницької (див. хіт-парад столичних судів).

Очікувана вартість будівництва складала півтора мільярда гривень. З огляду на купу грошей «Наші Гроші» очікували, що все пройде як завжди у нашій країні. На тендер прийдуть дві заздалегідь погоджені «прокладки», які тихо-мирно і розіграють коштовний підряд з ціною, яка буде нижчою від очікуваної максимум на один відсоток.

Зрештою все сталось майже так. До участі у тендері були допущені лише дві фірми. (Відразу скажемо, що перемогу отримала фірма «Т.М.М.», її пропозицію було акцептовано 25 вересня. При цьому фінансовий стан компанії змушує задуматись, а чи варто було їй довіряти довгострокове будівництво – про це нижче).

Однак визнати цей тендер унікальним нас змушують інші його подробиці.

По-перше, «Наші Гроші» ще не бачили такого сузір’я гравців на будівельних тендерах такої ціни. Заявки подали шість компаній, але картельної змови не було, бо ціни учасників різнились між собою майже на півмільярда. І жодних «прокладок», усі фірми відомі:

  • ТОВ «АК Інжинірінг», вартість заявки 1,12 млрд грн. (донеччани Володимир і Денис Артюх, які працювали на Ріната Ахметова та будували «Олімпійський у Києві);
  • ТОВ «Житло-буд», 1,46 млрд грн. (фірма хоч і має статутний капітал 9 тис грн., однак зареєстрована безпосередньо на відомого забудовника Івана Куровського, колишнього бютівця, а нині нардепа від Партії регіонів);
  • ЗАТ «Українська будівельна компанія», 1,03 млрд грн. (голова правління Олег Мороз, компанії пишається своїми об’єктами, серед яких головний офіс «Нафтогазу України» на вул. Хмельницького, 6);
  • ПАТ «Аеробуд», 1,05 млрд грн. (власниками є кіпрські офшори, близькі до одного з лідерів групи «Приват» Геннадія Боголюбова);
  • ТОВ «Фірма Т.М.М.», 1,10 млрд грн. (зареєстрована на кіпрський офшор «ТММ реал естейт девелопмент паблік лімітед», директором є відомий забудовник Микола Толмачов, будував «Мандарин-Плазу» на Бесарабці);
  • Корпорація «Альтіс-Холдинг», 1,25 млрд грн. (наглядову раду очолює відомий забудовник Олександр Глімбовський, який визнавав, що його фірмі вдалось пережити світову фінансову кризу завдяки державним підрядам. Будує Поштову площу та VIP-термінал у аеропорту «Бориспіль» для Віктора Януковича та топ-чиновників за 345 млн грн., оновлював аеропорт у Львові до Євро-2012).

Лоску тендеру додав той факт, що фірми прислали до участі не останніх людей. А Мороз, Козинський і гендиректор «Житло-буду» Валентин Земляков навіть були особисто (їх прізвища вказані у протоколі розкриття пропозицій).

По-друге, нас вразив спосіб, яким коло претендентів було звужено до двох учасників.

Такого гачкотворства ми ще не бачили. Суддівським тендерникам вдались просто таки шедевральні перли. Нічого дивного: саме судді є найкрутішими фахівцями у крутінні буквою закону.

Чотири заявки було відхилено не через якісь будівельні фішки, а лише через претензії до оформлення та змісту документів.

Ми не будемо цитувати весь мартиролог, можете скачати його звідси: 13074WU158211-1 відхилення. Наведемо лише найбільш вражаючі «пред’яви», більша частина яких торкалась «АК Інжинірінгу».

Фірмі закидали те, що вона не підтвердила досвід виконання аналогічних робіт. Хоча вся країна знає, що Борис Колесніков всадив «АК інжинірінг» на мільярдне будівництво «Олімпійського».

«АК Інжинірінг» подав заявку та низку документів, які були надруковані «шрифтом розміром не 14 друкарських пунктів». Ми не сміємось, це правда – дивіться на фото.

АК кегль

Також тендерний комітет хотів, щоби усі подані учасником документи (які він готував сам, а не брав у державних органах) мали назви, надруковані великими літерами. Однак «АК Інжинірінг» не включив «Caps Lock».

Тендерний комітет вимагав, аби на завірених документах відбиток печатки ставили з точністю до міліметра. Однак «АК Інжинірінг» подав кілька документів (наприклад, копію свідоцтва про реєстрацію податку на додану вартість), у яких «відбиток печатки не охоплює останні кілька літер назви посади особи, яка підписала документ».

Подібні претензії з «капс-локом», як і до донецьких, були і до «Житло-буду» Куровського. Однак цій фірмі закинули таку цікавинку, як занадто велика кількість довідок:

«В оригіналі пропозиції ТОВ «Житло-Буд» не надано довідки з обслуговуючого банку про відсутність (наявність) заборгованості за позикою. Учасник надав чотири довідки з обслуговуючих банків про відсутність кредитної заборгованості. Таким чином, пропозиція не відповідає наведеній вище вимозі документації», – пояснив тендерний комітет, який вимагав від учасника одну «Довідку з обслуговуючого банку».

Також «Житло-буд» і «АК Інжинірінг» попались на відому тендерну хитрість. Вони готували свої документи до тендеру, який було призначено на 22 серпня. Деякі довідки (наприклад про те, що ти не банкрут) повинні були мати тижневий термін придатності. Фірми взяли ці довідки станом на 19 серпня, тобто тижневий термін було витримано. Однак розкриття пропозицій перенесли на 30 серпня. І учасники, які не потурбувались, аби отримати інформацію про переніс торгів, звісно ці довідки не «освіжили». А подані – уже втратили термін придатності. Що в очах будь-якого замовника означає одне: довідка не подана взагалі, а це є беззаперечна підстава для відхилення.

Було також відхилено заявку «Аеробуду». Що здивувало з огляду на те, що раніше саме цій фірмі за 20 мільйонів гривень замовили проект будівництва суддівського офісу.

До «приватівців» також була купа формальних претензій. Одна з них вказує на те, що суддівський тендерний комітет складається з надзвичайно уважних людей.

Уявіть собі тендерну заявку на будівництво величезного офісу. Це тисячі сторінок юридичної та технічної документації. І на двох десятках з цих сторінок суддівські угледіли відсутність підпису уповноваженої особи учасника тендеру.

Аеробуд підписи

Також суддівськім тендерникам не сподобалась банківська довідка «Аеробуду» про кредитну заборгованість. Бо він надав довідку філії «Розрахунковий центр» ПАТ КБ «ПриватБанку» про те, що «Аеробуд» є корпоративним VIP- клієнтом, що він має кредит, але заборгованість за кредитом і відсотками відсутня.

«Аеробуд» погіршив своє становище тим, що документ під назвою «Вихідні дані» у складі своєї пропозиції він надав не у Microsoft Excel. А головбух фірми не підписала низку документів, у тому числі «копію методики визначення глибини тріщин бетону ультразвуковим методом неруйнівного контролю».

До «Української будівельної компанії» була лише одна претензія, зате яка! Оцініть:

«В оригіналі пропозиції ЗАТ «Українська будівельна компанія» у довідці не зазначено дати початку будівництва об’єкта або черги об’єкта та введення в експлуатацію об’єкта або черги об’єкта, а вказано період виконання функцій генерального підрядника».

До речі, цей випадок був найбільш конфліктним у роботі тендерного комітету. Бо усіх інших відхиляли одноголосним голосуванням, а «УБК» – лише п’ять за відхилення, а троє утрималось.

Варто відзначити, що тендерний комітет відхилив і тих, хто пропонував виконати роботи дорожче від фірми «Т.М.М.». Оскільки вартість будівництва становила лише 80% від загальної оцінки пропозиції. 20 відсотків припадало на «умови оплати». А цього вистачало аби компенсувати різницю у 300 мільйонів гривень між пропозицією «Т.М.М.» та найдорожчого «Житло-буду». Тож сенс у тотальній зачистці до мінімально необхідних учасників – був.

Але чи був сенс у причіпках тендерного комітету до інших учасників щодо довідок про кредиторську заборгованість? Адже маємо надзвичайно цікаву ситуацію з боргами переможця «Т.М.М.».

Саме останніми днями стало відомо про, скажімо так,  зміну фінансового стану фірми Толмачова.

Компанія відкрила свою звітність за перше півріччя 2013 року і виявилось, що за півроку її борги перед банками зросли на $36 млн – до $86 млн.

Звісно, це не ознака краху.

«Аудитор підрахував, що при зміні вартості активів компанії її поточних фінансових потоків може бути недостатньо для обслуговування кредитів, – заявив «Коммерсанту-Украина» Микола Толмачов. – Якщо говорити про маржинальному доході в гривневому еквіваленті, то він не змінився».

Фінансовий директор компанії Лариса Чивуріна (це, до речі сестра відомого у 90-х роках кавеенщика з команди ХАІ Андрія Чивуріна, який останні роки світився на масляковському КВНі у ролі людини, яка на комп’ютері рахувала бали за виступи) повідомила, що саме зараз «Т.М.М.» веде переговори з банками про реструктуризацію виплат по кредитам.

І саме для виправлення ситуації фірма вирішила зосередетись на дрежавних підрядах, таких як будівництво суддівського офісу.

«Щоб отримати необхідний грошовий потік, необхідно кілька подібних замовлень. Зараз ми беремо участь у кількох тендерах», – повідомив Толмачов .

Отже, як бачимо, складна ситуація з боргами у окремих випадках не заважає мати довідку про відсутність заборгованості по кредитами, яка цілком влаштовує надзвичайно прискіпливий тендерний комітет ВГСУ. Головне – дуже хотіти виграти тендер.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»