Безплатні адвокати Лукаш, яким невигідно визволяти затриманих з тюрми, матимуть систему за 20 мільйонів
03.10.2013   //  

Координаційний центр з надання правової допомоги Міністерства юстиції 12 вересня уклав угоду з ПАТ «Банкомзв’язок» на створення комплексної інформаційно-аналітичної системи (КІАС) вартістю 15,70 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

КІАС, що матиме елементи електронного інтелекту, дасть змогу об’єднати центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в єдину мережу.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки «Банкомзв’язок» у 2012 році виграв конкурсні торги на створення КІАС вартістю 4,00 млн грн. А зараз компанії замовлено додаткові роботи та обладнання.

Координаційний центр з надання правової допомоги створено у 2012 році. До його функцій входить надання безоплатної правової допомоги затриманим, підготовку адвокатів, тощо.

У липні 2013 року керівництво центру виявило, що існуюча система оплати адвокатів демотивує їх.

«Порядок обчислення винагороди адвокатів за надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, затриманим за підозрою у вчиненні злочину, не враховує ґакторів складності кримінального провадження і не містить стимулів для адвокатів здійснювати активний захист на дуже важливому початковому етапі захисту», – йдеться у листі Координаційного центру.

«Методика оплати містить ризик демотивації адвоката працювати на користь підзахисного. Зокрема, у випадку коли судом розглядається клопотання прокурора про обрання підозрюваному запобіжного захисту у вигляді затримання під вартою, і в результаті дій адвоката суд відхиляє клопотання, адвокат отримує меншу винагороду, ніж у разі якщо б таке клопотання судом було задоволене», – йдеться у листі.

Директор центру Андрій Вишневський рекомендував регіональним підрозділам здійснити перевірку цьогорічних розрахунків з адвокатами та у разі виявлення невідповідностей здійснити перерахунок адвокатської винагороди.