У медуніверситету Богомольця відібрали 10 гектарів, якими він володів ще з часів Хрущова
26.09.2013   //  

Вищий адміністративний суд відмовився зобов’язати Управління Держкомзему в Обухівському районі Київської області поновити державний кадастровий номер на ділянку площею 10 га, яку у 2003 році було надано Національному медичному університету імені О.О.Богомольця для розміщення спортивно-оздоровчого табору «Медик». Про це свідчить постанова ВАСУ від 12 вересня.

Підставою для такого рішення ВГСУ стало те, що 01.10.2010 ВГСУ визнав недійсним розпорядження Обухівської райдержадміністрації від 10.09.2002, яким ділянка була передана університету на праві постійного користування, а також повернув ділянку до земель запасу Козинської селищної ради. Своє тодішнє рішення ВГСУ мотивував тим, що рішення про передачу землі у користування приймалося після набуття чинності нового Земельного кодексу, відповідно до якого це мала роботи не РДА, а селищна рада.

Зауважимо, що суди перших двох інстанцій позов університету задовольнили. Вони, зокрема, вказали, що ВГСУ у жовтні 2010 року встановив законність і обґрунтованість документації університету по ділянці. Єдиною підставою для визнання недійсним розпорядження РДА стало те, що таке рішення мала ухвалити селищна рада, а не райдержадміністрація. При цьому суди у 2009-2010 роках не скасовували держреєстрацію ділянки.

За даними судових матеріалів, Київський медичний університет ще у 1957-1959 роках отримав ділянку, на якій побудував комплекс студентського спортивно-оздоровчого табору, який функціонує протягом 50 років безперервно до сьогоднішнього дня. Будівлі табору належать до державної власності.

Протягом 1998-2003 університет приводив правовстановлюючі документи на ділянку у відповідність до чинного законодавства.