Пов’язані фірми змусили держпідприємство сплатити 40 мільйонів за віртуальні операції
24.09.2013   //  

Державне промислове підприємство «Кривбаспромводопостачання» має сплатити 37,11 млн грн. на користь ТОВ «Гарт». Про це свідчить постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 6 червня.

Ця сума – збитки, які, були заподіяні бізнесменам внаслідок невиконання держпідприємством свої зобов’язань за договором фінансування реконструкції готелю у Феодосії, пр. Леніна, 4.

Суд встановив, що 10 грудня 2010 року держпідприємство «Промислово-металургійний консалтинг» («ПМ Консалтинг») домовилося із ПП «Палісса Тревел» надавати готельні послуги. «ПМ Консалтинг» зобов’язалося до 10 квітня 2011 року провести реконструкцію і ремонт свого готелю (120 номерів). Фірма натомість мала забезпечити приїзд туристів. Договір було укладено на 5 років на період курортного сезону – з 1 травня по 1 листопада.

Не знайшовши коштів на ремонт, 16 грудня «ПМ Консалтинг» уклало договір із ДПП «Кривбаспромводопостачання». Вони домовились,що  «ПМ Консалтинг»  проведе ремонтні роботи, а КПВП – їх профінансує на 40 млн грн.

«Кривбаспромводопостачання» коштів на проект теж не знайшо, посилаючись на «умови економічного стану країни» та відсутність необхідних коштів у фінансовому плані на 2011 рік.

Таким чином «ПМ Консалтинг» не виконав свої зобов’язання, і ПП «Палісса Тревел» подало в суд. На початку грудня 2012 року госпсуд Дніпропетровської області задовольнив позов частково: стягнув з держпідприємства на користь фірми 11 млн грн. збитків, 10 млн грн. штрафу і 16,11 млн грн. упущеної вигоди. Дане рішення не оскаржувалося і набуло законної сили.

Сума збитків складається із 1 млн грн., який фірма перерахувала на рахунок «ПМ Консалтинг» у якості передплати, а також 10 млн грн., які фірма перерахувала ТОВ «Вебпресс Дніпро» як попередню оплату за рекламні послуги.

Щодо упущеної вигоди, то фірма хотіла стягнути з «ПМ Консалтинг» 40,28 млн грн. за 920 днів, тобто за весь час дії договору. Однак суд затвердив суму лише за два сезони: 16,11 млн грн.

«ПМ Консалтинг» усі боргові зобов’язання переклав на «Кривбаспромводопостачання», посилаючись на укладений між ними договір. Наприкінці грудня 2012-го «ПМ Консалтинг» відступив права вимоги боргу у розмірі 37,11 млн грн. колектору – ТОВ «Гарт», яке і звернулося з відповідним позовом до суду.

Директори державних підприємств із представниками згаданих вище фірм добре знайомі. Так, 30-річного Андрія Камінського, який керував «ПМ Консалтинг» до грудня 2012 року, а нині є депутатом Дніпропетровської міськради від ПР, із попереднім і нинішнім власниками ПП «Палісса Тревел» Олександром Корінним і Кирилом Хведелідзе пов’язує ТОВ «Драгмейстер», власниками якого всі вони були в різний час.

Крім того, Камінський був власником ТОВ «Фактор Д», яке у свою чергу володіло товариством з обмеженою відповідальністю «Агротрейд». Одним із власників «Агротрейду» у той же час був і Хведелідзе.

ДП «Промислово-металургійний консалтинг» було створене влітку 2010 року наказом Міністерства промислової політики.

Про деталі схеми можна прочитати у тексті «Наших грошей» «Как водники Кривого Рога Hilton себе построили»