Чмирь хоче відібрати землю у закордонних інвесторів сиру «Шостка»
24.09.2013   //  

Вищий господарський суд відправив на новий розгляд справу про визнання недійсним договору оренди ділянки площею 30,90 га і повернення її Воронізький селищній раді (Сумська обл.). Про це свідчить постанова від 17 вересня.

Повернення ділянки вимагає міжрайонна прокуратура, яка діє в інтересах Сумської облдержадміністрації. Свій позов вона мотивує тим, що рішення про передачу в оренду цієї ділянки для промислової діяльності у 2006 році мала ухвалити Сумська ОДА, а не Шосткинська райдержадміністрація.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову прокуратури відмовили. Вони вважають, що РДА діяла в межах своїх повноважень. Крім того, на спірній ділянці знаходяться об’єкти нерухомого майна, які є власністю «Бель Шостка Україна». Також, як вказала РДА, «Бель Шостка Україна» сплачує до місцевого бюджету Воронізької селищної ради 192,54 тис грн. на рік, що становить приблизно третю його частину.

Однак, ВГСУ ці рішення скасував, вказуючи на неповне з’ясування судами обставин, що мають значення для справи. Зокрема, ВГСУ вважає, що суди неправильно застосували пункт 12 Перехідних положень Земельного кодексу, який втратив чинність з 01.01.13, в обгрунтування повноважень РДА. Крім того, суди не зазначили, для яких саме потреб передавалася ділянка в оренду.

Нагадаємо, у квітні 2006 року розпорядженням голови Шосткинської РДА було припинено право користування ВАТ «Воронізький цукровий завод» ділянкою площею 30,90 га і передано її до земель запасу Воронізької селищної ради. Водночас цю ділянку було передано в оренду на 5 років ВАТ «Шосткинський міськмолкомбінат» (згодом перейменоване на «Бель Шостка Україна»). Влітку 2011 року РДА поновила договір оренди з ПАТ «Бель Шостка Україна» ще на 5 років.

Власником 93,77% акцій ПАТ «Бель Шостка Україна» є французька компанія «Сосьєте Індустріель Коммерсьяль е де Партісіпасьйон Сікопа». «Бель Шостка Україна» входить до трійки лідерів ринку.

Головою Сумської ОДА є Юрій Чмирь. Раніше він очолював шосткінський комбінат «Свема». Відомого виробника кіноплівки почали банкрутувати у 2004 році, коли підприємство очолював саме Чмир.