- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Олександрійські мільйонери часів Ставицького

trans [1]Донецькі користувачі мільярдів «Укртрансгазу» – на заслуженому відпочинку. Держкомпанія переводить потоки на нових бізнесменів з олександрійської вотчини міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Наприкінці серпня «Укртрансгаз» уперше з початку року провів закупівлю запчастин до газоперекачувальних агрегатів (ГПА) на серйозну суму – 66,86 млн грн [2].

Нові тендери принесли нову тенденцію. Від розпилу було відключено чотири донецькі «прокладки», які з 2010 року монопольно освоїли 2,5 мільярди гривень [3] на цих запчастинах. Замість них в схему ввійшли «олександрійці».

Анігіляція дискредитованих «прокладок» відбулась одразу після призначення Ставицького міністром енергетики та вуглепрому у грудні 2012 року. Тодішні тендери «Укртрансгазу» на придбання турбінних запчастин були просто заморожені.

Також майже одночасно з призначенням Ставицького стали відомі деякі подробиці щодо попередньої схеми. Виявилось, що донецькі фірми були відкриті на підставних осіб. А тендерні мільярди прокачувались по ланцюжку «транзитних» фірм, які використовувались у тому числі групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова – друга молодшого сина президента України Віктора Януковича.

Звісно, немає жодних даних про те, що Циплаков був в долі. Разом із тим, немає причин вважати, що друг президентського сина взагалі не в темі. Бо він цей «Укртрансгаз» і страхує [4], і кредитує [5], та навіть допущений до мільярдів материнського «Нафтогазу» [6].

У будь-якому разі всю непростоту донецьких «прокладок» підтвердила міліція, яка нещодавно закрила кримінальне провадження [7] по тендерам на запчастини. Мовляв, злиття 2,5 мільярдів гривень у якісь ями – це не злочин.

Але це вже історія. Зараз є більш цікавими нові фаворити «Укртрансгазу».

Ними стали київські фірми «Компанія-Гермес», «Промоушн-груп» та «Укрстк». Перші дві наприкінці серпня виграли 66,86 млн грн., а третя створювала їм тендерне алібі, будучи єдиним конкурентом на торгах.

Енергетичний міністр Едуард Ставицький (зліва) та його попередник Юрій Бойко. [8]

Енергетичний міністр Едуард Ставицький (зліва) та його попередник Юрій Бойко.

Найбільш чіткі відбитки Ставицького знайшлись довкола «Компанії-Гермес», якій дістались 35,66 млн грн.

Цю фірму заснував киянин Павел Клещов у лютому 2013 року, тобто майже відразу після входження Ставицького у курс справ у ввіреному йому паливо-енергетичному комплексі. (Точніше у тій частині, яку йому вдалось відбити в Юрія Бойка.)

Довкола Клещова відразу почали виникати привиди міста Олександрія. Це місто Кіровоградської області є знаменним для уродженця Сумщини Едуарда Ставицького. Саме тут він оволодівав менеджерськими навичками до того як стати виконавцем схеми по відчуженню «Межигір’я» на користь Віктора Януковича: у 1994–2002 роках працював менеджером ЗАТ «НВО «Екологічне паливо України» (Олександрія), став почесним президентом дитячо-юнацького футбольного клубу «Кристал-Аметист» (олександрійська команда змагається в обласній першості).

Ставицький не забуває про рідні пенати і тепер, коли став міністром. Цієї весни пообіцяв [9] знайти інвесторів на Олександрійський буровугільний комплекс і побудувати біля міста електростанцію, що працюватиме на місцевому паливі.

Абсолютно не чужа Олександрії і родина Ставицького. Мати міністра Вікторія Ставицька до кінця 2012 року була секретарем  Олександрійської міськради. Однак разом із підвищенням сина її… звільнили за прогули. [10] Що демонструє одвічну українську традицію: неможливо випхатись у люди без супротиву заздрісного оточення.

Однак повертаємось до опису переможців.

Від Клещова до Ставицького виявилось навіть менше класичних «шести рукостискань [11]», які можуть будь кого з нас познайомити з англійською королевою. Що, в принципі зрозуміло, оскільки ми шукали шляхи не до Англії, а обмежились однією Україною.

Коротко схема така: власник києво-олександрійського бізнесу Павло Клещов є партнером олександрійця Юрія Омельченка, Омельченко є партнером олександрійця Ігоря Іваніченка, Іваніченко є партнером Анатолія та Вікторії Ставицьких – батьків Едуарда Ставицького.

ставицький схема [12]

Звісно, цей ланцюжок не доводить, що тендерні гроші «Укртрансгазу» дійшли аж до рук Ставицького. Тим паче, що міністр завжди розділяв фінансові інтереси родини і свої.

«Якщо мої родичі і були колись засновниками в даних компаніях, то це не має до мене жодного стосунку», – відхрещувався Едуард Ставицький [13] від ланцюжка власників фірми «Голден Деррік», якій очолювана Ставицьким держкомпанія «Надра України» кілька років тому сприяла у становленні на ринку розвідки надр України.

Однак і ми є всього лиш журналістами, а не слідчими. Наше завдання – досліджувати тенденції не для покарання винних, а для ознайомлення з ними пересічних громадян.

Тенденції ж сьогодні такі: зміна керівництва потягнула за собою зміну грошових потоків. Можна, безумовно, пояснити це класичним – «так співпало». Але,здається, більше сюди підходить анекдотичне: «Тут мені карта і пішла».

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

 

Пояснення до інфографіки

ПАТ «Укртрансгаз» Віддало «Компанії-Гермес» підряд на постачання запчастин до газоперекачувальних агрегатів на суму 35,66 млн грн.
Павло Клещовзасновник ТОВ «Компанія-Гермес» У Олександрії заснував ТОВ «Спорт тайм 2012». Разом з олександрійцем Сергієм Пушкаренком (цей бізнесмен у 2010 році знаходився у розшуку [14] податкової міліції за ухиляння від податків у особливо великих розмірах) заснував ТОВ «Фаворит систем». Є директором ТОВ «Сиріус 2012».
Юрій Омельченкомешканець Олександрії Заснував ТОВ «Сиріус 2012». Є співзасновником ТОВ «Рибторг груп», другим засновником є ТОВ «Будінвестсистем», власником якого є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Прайвет еквіті».
Ігор Іваніченкомешканець Олександрії Заснував ТОВ «Стандарт-Капітал», яке є найбільшим акціонером інвестфонду «Прайвет еквіті». Разом з Омельченком заснували фірми «Інтерпостач» і «Ареф». Був директором футбольного клубу «Кристал-Аметист», почесним президентом якого є Едуард Ставицький, очолював олександрійську фірму «Чарівниця» Вікторії Ставицької. Є директором нафтогазодобувного-геологорозвідувального ТОВ «Гео-інвест» (зареєстровано на офшори «Темворс лтд.» (Tamworth ltd., Беліз) та «Авітем капітал с.а.» з Панами).Заснував та є директором ТОВ «Сиріус 2013», яке є основним акціонером кіровоградського ПАТ «Міжнародна акціонерна авіаційна компанія «Урга».
Анатолій Ставицькийбатько Едуарда Ставицького Очолює наглядову раду авіакомпанії «Урга».
Едуард Ставицькийміністр енергетики та вуглепрому Контролює роботу «Укртрансгазу».