Олександрійські мільйонери часів Ставицького
19.09.2013   //  

transДонецькі користувачі мільярдів «Укртрансгазу» – на заслуженому відпочинку. Держкомпанія переводить потоки на нових бізнесменів з олександрійської вотчини міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Наприкінці серпня «Укртрансгаз» уперше з початку року провів закупівлю запчастин до газоперекачувальних агрегатів (ГПА) на серйозну суму – 66,86 млн грн.

Нові тендери принесли нову тенденцію. Від розпилу було відключено чотири донецькі «прокладки», які з 2010 року монопольно освоїли 2,5 мільярди гривень на цих запчастинах. Замість них в схему ввійшли «олександрійці».

Анігіляція дискредитованих «прокладок» відбулась одразу після призначення Ставицького міністром енергетики та вуглепрому у грудні 2012 року. Тодішні тендери «Укртрансгазу» на придбання турбінних запчастин були просто заморожені.

Також майже одночасно з призначенням Ставицького стали відомі деякі подробиці щодо попередньої схеми. Виявилось, що донецькі фірми були відкриті на підставних осіб. А тендерні мільярди прокачувались по ланцюжку «транзитних» фірм, які використовувались у тому числі групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова – друга молодшого сина президента України Віктора Януковича.

Звісно, немає жодних даних про те, що Циплаков був в долі. Разом із тим, немає причин вважати, що друг президентського сина взагалі не в темі. Бо він цей «Укртрансгаз» і страхує, і кредитує, та навіть допущений до мільярдів материнського «Нафтогазу».

У будь-якому разі всю непростоту донецьких «прокладок» підтвердила міліція, яка нещодавно закрила кримінальне провадження по тендерам на запчастини. Мовляв, злиття 2,5 мільярдів гривень у якісь ями – це не злочин.

Але це вже історія. Зараз є більш цікавими нові фаворити «Укртрансгазу».

Ними стали київські фірми «Компанія-Гермес», «Промоушн-груп» та «Укрстк». Перші дві наприкінці серпня виграли 66,86 млн грн., а третя створювала їм тендерне алібі, будучи єдиним конкурентом на торгах.

Енергетичний міністр Едуард Ставицький (зліва) та його попередник Юрій Бойко.

Енергетичний міністр Едуард Ставицький (зліва) та його попередник Юрій Бойко.

Найбільш чіткі відбитки Ставицького знайшлись довкола «Компанії-Гермес», якій дістались 35,66 млн грн.

Цю фірму заснував киянин Павел Клещов у лютому 2013 року, тобто майже відразу після входження Ставицького у курс справ у ввіреному йому паливо-енергетичному комплексі. (Точніше у тій частині, яку йому вдалось відбити в Юрія Бойка.)

Довкола Клещова відразу почали виникати привиди міста Олександрія. Це місто Кіровоградської області є знаменним для уродженця Сумщини Едуарда Ставицького. Саме тут він оволодівав менеджерськими навичками до того як стати виконавцем схеми по відчуженню «Межигір’я» на користь Віктора Януковича: у 1994–2002 роках працював менеджером ЗАТ «НВО «Екологічне паливо України» (Олександрія), став почесним президентом дитячо-юнацького футбольного клубу «Кристал-Аметист» (олександрійська команда змагається в обласній першості).

Ставицький не забуває про рідні пенати і тепер, коли став міністром. Цієї весни пообіцяв знайти інвесторів на Олександрійський буровугільний комплекс і побудувати біля міста електростанцію, що працюватиме на місцевому паливі.

Абсолютно не чужа Олександрії і родина Ставицького. Мати міністра Вікторія Ставицька до кінця 2012 року була секретарем  Олександрійської міськради. Однак разом із підвищенням сина її… звільнили за прогули. Що демонструє одвічну українську традицію: неможливо випхатись у люди без супротиву заздрісного оточення.

Однак повертаємось до опису переможців.

Від Клещова до Ставицького виявилось навіть менше класичних «шести рукостискань», які можуть будь кого з нас познайомити з англійською королевою. Що, в принципі зрозуміло, оскільки ми шукали шляхи не до Англії, а обмежились однією Україною.

Коротко схема така: власник києво-олександрійського бізнесу Павло Клещов є партнером олександрійця Юрія Омельченка, Омельченко є партнером олександрійця Ігоря Іваніченка, Іваніченко є партнером Анатолія та Вікторії Ставицьких – батьків Едуарда Ставицького.

ставицький схема

Звісно, цей ланцюжок не доводить, що тендерні гроші «Укртрансгазу» дійшли аж до рук Ставицького. Тим паче, що міністр завжди розділяв фінансові інтереси родини і свої.

«Якщо мої родичі і були колись засновниками в даних компаніях, то це не має до мене жодного стосунку», – відхрещувався Едуард Ставицький від ланцюжка власників фірми «Голден Деррік», якій очолювана Ставицьким держкомпанія «Надра України» кілька років тому сприяла у становленні на ринку розвідки надр України.

Однак і ми є всього лиш журналістами, а не слідчими. Наше завдання – досліджувати тенденції не для покарання винних, а для ознайомлення з ними пересічних громадян.

Тенденції ж сьогодні такі: зміна керівництва потягнула за собою зміну грошових потоків. Можна, безумовно, пояснити це класичним – «так співпало». Але,здається, більше сюди підходить анекдотичне: «Тут мені карта і пішла».

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

 

Пояснення до інфографіки

ПАТ «Укртрансгаз» Віддало «Компанії-Гермес» підряд на постачання запчастин до газоперекачувальних агрегатів на суму 35,66 млн грн.
Павло Клещовзасновник ТОВ «Компанія-Гермес» У Олександрії заснував ТОВ «Спорт тайм 2012». Разом з олександрійцем Сергієм Пушкаренком (цей бізнесмен у 2010 році знаходився у розшуку податкової міліції за ухиляння від податків у особливо великих розмірах) заснував ТОВ «Фаворит систем». Є директором ТОВ «Сиріус 2012».
Юрій Омельченкомешканець Олександрії Заснував ТОВ «Сиріус 2012». Є співзасновником ТОВ «Рибторг груп», другим засновником є ТОВ «Будінвестсистем», власником якого є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Прайвет еквіті».
Ігор Іваніченкомешканець Олександрії Заснував ТОВ «Стандарт-Капітал», яке є найбільшим акціонером інвестфонду «Прайвет еквіті». Разом з Омельченком заснували фірми «Інтерпостач» і «Ареф». Був директором футбольного клубу «Кристал-Аметист», почесним президентом якого є Едуард Ставицький, очолював олександрійську фірму «Чарівниця» Вікторії Ставицької. Є директором нафтогазодобувного-геологорозвідувального ТОВ «Гео-інвест» (зареєстровано на офшори «Темворс лтд.» (Tamworth ltd., Беліз) та «Авітем капітал с.а.» з Панами).Заснував та є директором ТОВ «Сиріус 2013», яке є основним акціонером кіровоградського ПАТ «Міжнародна акціонерна авіаційна компанія «Урга».
Анатолій Ставицькийбатько Едуарда Ставицького Очолює наглядову раду авіакомпанії «Урга».
Едуард Ставицькийміністр енергетики та вуглепрому Контролює роботу «Укртрансгазу».