- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Люди Ставицького присмоктались до тендерів «Укртрансгазу» замість донецьких мільярдерів

ПАТ «Укртрансгаз» Філія «Виробниче ремонтно-технічне підприємство «Укргазенергосервіс» 29 серпня за результатам тендерів уклало низку угод на придбання запчастин до газоперекачувальних агрегатів на 66,86 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Запчастини для агрегатів ГТК-10 на суму 35,66 млн грн. поставить ТОВ «Компанія-Гермес» [1]. Ще 31,22 млн грн. коштуватимуть запчастини до агрегатів ГТН-16, ГТН-6, МК-8 від ТОВ «Промоушн-груп».

Нагадаємо, раніше постачанням запчастин для цих агрегатів займались донецькі фірми «Укртурборемонт», «Турботрейд», «Турболінкс» і «Промінвеставтоматика», які з 2010 року отримали підряди «Уктртрансгазу» на 2,5 млрд грн. Журналістське розслідування показало, що засновники цих фірм є підставними особами, близько знайомі один з одним. А гроші за запчастини перекодувались по ланцюжку «транзитних» фірм, які також використовувались групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, друга молодшого сина президента України Віктора Януковича. Однак міліція нещодавно закрила кримінальне провадження [2] по цій справі, не виявивши складу злочину у діях «Укртрансгазу». Однак більше ці донецькі фірми тендерів не вигравали.

Київську «Компанію-Гермес» зі статутним фондом 200 тис грн. у лютому 2013 року заснував киянин Павел Клещов. Він також є засновником фірми «Спорт тайм 2012» (зареєстрована у м. Олександрійськ Кіровоградської області, займається нерухомістю), харківського газодобувного ТОВ «Надрахорінвест» (разом з Світланою Мурашовою) та директором ТОВ «Сиріус-2012» (нерухомість), заснованого мешканцем Олександрійську Юрієм Омельченком.

Омельченко також у 2011 році виступив співзасновником ТОВ «Рибторг груп», де іншим засновником було ТОВ «Будінвестсистем». Ця фірма в свою чергу належить ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Прайвет еквіті».

Директор фонду Людмила Махлай входить до наглядової ради ПАТ «Мiжнародна акцiонерна авiацiйна компанiя «Урга» (Кіровоград). У звіті авіакомпанії вказано, що Махлай також працює у ТОВ «Інвестмент менеджмент», яке є основним акціонером компанії.

Наглядову раду авіакомпанії «Урга» очолює Анатолій Ставицький, батько міністра палива та вуглепрома Едуарда Ставицького.

Нагадаємо, Едуард Ставицький у 1994–2002 роках працював менеджером ЗАТ «Науково-виробниче об’єднання «Екологічне паливо України» (м. Олександрія), з 2002 року — почесний президент ТОВ «Дитячо-юнацький футбольний клуб «Кристал-аметист» (м. Олександрія).

Фірму «Промоушн-груп» зі статутним капіталом 100 тис грн. у червні 2012 року заснував мешканець Гайсина Вінницької області Віталій Яковенко.

Єдиним конкурентом «Промоушн-груп» та «Компанії-Гермес» було ТОВ «Укрстк» зі статутним капіталом 60 тис грн., засноване киянами Борисом Доценко і В’ячеславом Золотовим. У липні ця фірма також отримала підряд «Укргазенергосервісу» на постачання запчастин до агрегату ГПА-Ц-16С на суму 0,51 млн грн. «Промоушн-груп» та «Компанії-Гермес» вперше виграли державні тендери.