Люди Королевської за п’ять років отримали мільярд на збагаченні вугілля
19.09.2013   //  

ДП «Львіввугілля» 10 вересня уклало угоду з ПАТ «Львівська вугільна компанія» на збагачення 915 тис тонн рядового вугілля на суму 41,16 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки «Львівська вугільна компанія» – це «єдине підприємство на теренах Західної України, яке здійснює переробляння рядового вугілля (його збагачення)».

«Інші підприємства, які можуть здійснювати переробки рядового вугілля розташовані на сході України і доставка рядового вугілля до них на збагачення в рази підвищує затрати замовника на збагачення 1 т.», – йдеться в обґрунтуванні закупівлі.

Вартість збагачення 1 тонни рядового вугілля зольністю 48,9%, вологістю 6,5 % при якісних характеристиках концентрату:  Г/ЖСШ зольністю до 25%, вологістю до 12% та Г/ЖКОМ зольністю до 23%, вологістю до 6,5%  на ЦЗФ «Червоноградська» ПАТ «Львівська вугільна компанія» для шахт ДП «Львіввугілля» складає 45 грн. за тонну.

Раніше до складу акціонерів «Львівської вугільної компанії» входило ТОВ «Гiрничозбагачувальна фабрика «Iндустрiя». У 2004 році власником цієї фірми був Юрій Солод, чоловік Наталії Королевської.

Нині основними акціонерами «Львівської вугільної компанії» є луганські компанії «Вантажно-транспортне управлiння», «АСП Трейд груп» і «Iфорас», яким належать пакети розміром від 17 до 23%. Ще 37% належить відділенню ФДМУ по Львiвськiй областi.

Наглядову раду «Львівської вугільної компанії» очолює ТОВ «АСП Трейд груп» (17% акцій), засноване луганчанами Сергієм Артюховим та Олексієм Серединським.

Серединський і Артюхов у 2010 році були представниками у виборчій комісії одного з округів Луганської області від кандидата на пост президента Юлії Тимошенко. Наталя Королівська на той час була депутатом від БЮТ. У 2012 році Серединський і Артюхов були представниками Партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!». Після цих виборів Королевська отримала посаду міністра соцполітики в уряді Миколи Азарова.

З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році було опубліковано дані про підряди «Львівської вугільної компанії» на 990,07 млн грн.