Суд залишив російському мільярдеру 200 гектарів на Тернопільщині
13.09.2013   //  

Суд залишив у користуванні ПП «Галицькі аграрні інвестиції» земельну ділянку площею 200 га, яка знаходиться на території  Божиківської сільської ради (Тернопільська обл.). Про це свідчить постанова Львівського апеляційного господарського суду від 15 серпня.

Повернути цю ділянку сільраді вимагала прокуратура Бережанського району. Вона наголошувала, що договір укладено на підставі рішення Бережанської райдержадміністрації, яке втратило чинність.

Встановлено, що розпорядження РДА, згідно з яким без проведення  конкурсу рекомендовано сільським головам Жовнівської, Божиківської та Мечищівської сільських рад укласти договори оренди на земельні ділянки, було скасоване рішенням голови райдержадміністрації на підставі протесту прокуратури.

Однак, відповідно до законодавства, у голови РДА відсутні повноваження визнавати нечинними свої власні розпорядження.

Таким чином, розпорядження про передачу в оренду «Галицьким аграрним інвестиціям» 200 га земель Божиківської сільради є дійсним, а отже, підстави для визнання недійсним договору оренди відсутні.

Божиківська сільрада і ПП «Галицькі аграрні інвестиції» уклали договір оренди 200 га 25.06.2011 строком на 10 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Засновником ПП «Галицькі аграрні інвестиції» було ТОВ «Українські аграрні інвестиції» (УАІ), власником якого була кіпрська компанія «Фестмед Менеджмент Лімітед». Гендиректором «УАІ» є Олександр Костенко, який увійшов до 25 найефективніших керівників за версією Forbes.

«УАІ» входить до групи «Ренесанс Капітал», яку її засновник новозеландець Стівен Дженнінгс торік продав групі «Онексім», що управляє активами російського мільярдера Михайла Прохорова. В групі «Онексім» не виключали продаж одного з найбільших в Україні агрохолдингів як неосновного активу. Нагадаємо, земельний банк «УАІ» складає близько 240 тис га.