НТКУ не хоче віддавати 31 мільйон за піратській показ КВНу
13.09.2013   //  

Вищий господарський суд відправив на новий розгляд справу про виплату Національною телекомпанією України компенсації у розмірі 31,13 млн грн. за порушення майнових прав інтелектуальної власності при трансляції в ефірі каналу «Перший» програм «КВН-2008» на користь Дочірнього підприємства «Науково-виробниче об’єднання «Поверхность». Про це свідчить постанова суду від 4 вересня.

Як свідчать матеріали справи, у 2007 році ЗАТ «ТТО АМиК», засноване Олександром Масляковим, передало НВО «Поверхность» право на здійснення телевізійної зйомки і створення аудіоверсії одинадцяти концертів «КВН-2008. Открытая Украинская Лига», що проводилися у Києві протягом 2008 року.

Згодом, у ході моніторингу телепростору було виявлено, що «Перший» канал транслював ці програми КВК: протягом 2008-2009 років зафіксовано 23 факти такого порушення. При цьому жодних договорів між НТКУ із НВО «Поверхность» протягом цього періоду не укладалося.

Як розповіли у НВО, відеокасети із записом передач вони передали представникам НТКУ під час проведення переговорів щодо укладення договору на трансляцію концертів КВК. А телеканал самовільно використав їх.

Дана справа розглядається судами з 2009 року. Так, протягом 2009-2010 років суди перших двох інстанцій стягнули з НТКУ 21,42 млн грн., але ВГСУ відправив справу на новий розгляд через нез’ясованість ряду питань.

У 2011 році госпсуд знову ухвалив рішення про стягнення з НТКУ 21,42 млн грн. компенсації. У травні 2013 року апеляційний суд зменшив цю суму до 13,88 млн грн. – розмір компенсації було зменшено з урахуванням висновків судової економічної експертизи та експертизи об’єктів інтелектуальної власності. А на початку вересня ВГСУ ці рішення скасував і знову відправив справу на новий розгляд до госпсуду Києва.

ВГСУ вважає, що суди попередніх інстанції виконали не всі вказівки, які містилися у постанові ВГСУ 2010 року. Зокрема, потрібно встановити, чи використовувала НТКУ у кожному з 23 випадків під час трансляції матеріали, що належали саме НВО «Поверхность».

На початку 2013 року власником ДП НВО «Поверхность» стало ТОВ «Кемві», власниками якого були депутат Київради Мирон Курилич і ТОВ «Віру». Засновниками останньої були Вікторія Жиленкова та Ірина Горова.

З лютого 2008 року по березень 2010 року керівником НТКУ був Василь Ілащук.