- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Зоолохічний куточок

zoo [1]Луцьку пощастило – тут обіцяють збудувати зоопарк європейського рівня  за європейські гроші. Тільки-от тендер провели дуже вже по-українськи…

Луцький зоокуточок найближчим часом збираються реконструювати [2] під справжній зоопарк: створити ведмеже та лев’яче містечка, облаштувати необхідну інфраструктуру для відвідувачів. Більшу частину необхідних для цього коштів, 15 млн грн., Луцьк отримає від Єврокомісії у рамках проекту з розвитку транскордонного природного туризму. Решту фінансування місто шукає самостійно.

Наприкінці червня виконком Луцької міськради оголосив тендер і у серпні конкурсна комісія провела розкриття пропозицій. Упритул до очікуваної вартості запропонувало ціну ПП «ПМК №19» – 23,5 млн грн. Другий учасник, ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», зголошувався виконати роботи майже за 22 мільйони. Найдешевшою виявилася пропозиція ПАТ «Рембудуправління-Вишків-АТ» близько 19 мільйонів.

Фірму, яка облагородила відомий замок Любарта, вважають недостойною для будівництва зоопарку. [3]

Фірму, яка облагородила відомий замок Любарта, вважають недостойною для будівництва зоопарку.

На перший погляд, здавалося б, перемогу мав отримати «Вишків». Загалом фірма на тендерному полі не нова – за останні п’ять років, згідно з даними «Вісника державних закупівель», компанія виграла зо два десятки тендерів загальною вартістю близько 67 мільйонів. У самому Луцьку вона реставрувала замок Любарта, який усі українці бачили на 200-гривенній купюрі.

Однак «Вишкову» святкувати перемогу не довелося. Пропозицію фірми відхилили через невідповідно оформлений та неповний пакет документів, а також лист від управління капбудівництва Луцької міської ради. Останнє нещодавно замовило «Вишкову» реконструкцію приміщення в міській лікарні для встановлення ангіографа. І от за два дні до винесення вироку по відхиленню це управління вирішило сповістити виконком, що фірма не може здати роботи у встановлені терміни через невідповідність кваліфікації працівників.

Після цього питання про освоєння зоопаркових грошей Євросоюзу для мерії вже не стояло. Тендерний комітет 5 вересня акцептував дорожчу на три мільйони пропозицію «Луцьксантехмонтажу».

Ця фірма добре відома читачам «Наших Грошей» як один з найбільших будівельних підрядників на Волині – 381 млн грн. на тендерах за п’ять років.

Але головна фішка в іншому.

Основним власником фірми «Луцьксантехмонтажу» є Віктор Чорнуха, член виконавчого комітету Луцької міської ради. Того самого виконкому, котрий, нагадаємо, і проводив тендер на зоопарк.

З цього приводу Олександр Міщенко, який представляє інтереси «Рембудуправління-Вишків-АТ», заявив «Нашим Грошам»: на фірмі переконані, що їхню пропозицію не відхилили, а просто викинули.

По-перше, представник «Вишкова» перед подачею документів на тендер узгоджував їх оформлення із секретарем комітету з конкурсних торгів Світланою Горай.

По-друге, пропозиція «Вишкова» була найбільш економічно вигідною не тільки з позиції ціни. Фірма також пропонувала виконати роботи найшвидше з трьох учасників і погоджувалася найдовше чекати на оплату.

19_-_0003 [4]Що ж до листа від управління капбудівництва про некомпетентність працівників «Вишкова», то його Мніщенко взагалі назвав «обманом». Бо про невідповідність кваліфікації своїх робітників уперше дізналися з цього ж протоколу відхилення, а роботи в лікарні на момент подачі документів не могли завершити тому, що спочатку необхідно було усунути деякі зауваження і встановити саме обладнання. Тому за згодою сторін строки перенесли на кінець літа. На підтвердження чого Міщенко й надав нам копію додаткової угоди з управлінням капбудівництва.

Світлана Горай погодилась пояснити «Нашим Грошам» свою позицію.

Секретар тендерної комісії переконує – причини для відхилення не надумані. Представник фірми справді телефонував їй за консультацією, але пакет документів учасник все одно підготував неповний і з відхиленням від затвердженої форми. Принциповість і скрупульозність до формального боку справи Горай пояснює тим, що кошти європейські і копії всіх пропозицій подаються на Єврокомісію.

А те, що тендер у результаті виграла посадова особа замовника торгів, пані Горай корупцією не вважає: «Ми звертали на це увагу, але це сьогодні найбільш потужне підприємство, яке реально це може виконати… Вони багато торгів так само виграють і в нашому управлінні капітального будівництва … і вони кошти свої вкладають. Я навіть не знаю в чому його можна звинуватити».

І додає – тиску на тендерний комітет не було.

Що ж до відхиленого «Вишкова», то його Горай називає збитковим підприємством: «В пропозиції подали нам свої звіти станом на 1 липня і показали там збитки. Ну як ви собі уявляєте – проект на 23 мільйони а підприємство, яке претендує на переможця, показує майже мільйон збитків?»

Щодо мінусового балансу підприємства Мніщенко пояснює: «Збитки справді на балансі були показані. Але це збитки за півріччя і при цьому треба врахувати, що об’єкти ще не були здані і розрахунки за ними не проведені».

А заразом нагадує – місто саме досі винне компанії близько мільйона за вже виконані роботи в лікарні.

Тим часом тендерне протистояння перемістилося у площину правоохоронну. Не визнаючи результатів конкурсу, «Рембудуправління-Вишків-АТ» подало скаргу до прокуратури й СБУ з проханням розпочати розслідування тендеру, який вважає корупційним.

Изображение_1_1 [5] Изображение_2_2 [6] Изображение_3_3 [7]

А поки фірма чекає реакції правоохоронців, за інформацією Мніщенка, вже через два дні, 13 вересня, виконком планує офіційно укласти угоду з фірмою члена виконкому Чорнухи.

Мешканцям Луцька натомість лишається тільки сподіватися, що за всіма цими тендерними перипетіями не постраждає сам зоопарк.

Леся Іванова, «Наші Гроші»