Донецька магія
09.09.2013   //  

magiaДержавна шахта на тендері з шістьма учасниками купила вугілля у фірми, яка запропонувала найдорожчий товар.

Нещодавно державна шахта ім. Максима Горького (Донецьк) вирішила купити 1,2 тисяч тонн вугілля. Річ у тому, що шахту консервують, і добувати вугілля вона не може. А чотирьом сотням працівників однаково треба видавати так зване побутове вугілля. Тож доводиться брати на стороні.

Тільки-от, що стосується тендеру, то провели його всупереч всім законам логіки. На закупівлю з державного бюджету виділили 1,22 млн грн. Із шести поданих заявок три компанії вписались у цей ціновий діапазон, ще три заявки були дорожчими (13063WB133938 розкриття).

Подумавши, тендерний комітет  вирішив відхилити чотири заявки (13063WB133938-1 відхилення), допустивши до оцінки найдорожчу і найдешевшу пропозицію – за 1,05 млн грн. і за 1,55 млн грн.

Єдиним критерієм оцінки на тендері була ціна вугілля (13063WB133938-2 дкт). Тобто перемогу мала одержати найдешевша заявка. І спочатку все розвивалось згідно до законів логіки.

7 серпня було акцептовано пропозицію фірми «Арес LTD» вартістю 1,05 млн грн. Однак впродовж наступного тижня щось трапилось. І найдешевша заявка перестала влаштовувати державних шахтарів. 13 серпня тендерний комітет акцептував заявку фірми «Консалтінг кепітал» вартістю 1,55 млн грн.

Жодного пояснення цьому феномену в тендерній документації знайти не вдалось, оскільки звіт про проведення торгів навіть через тиждень після публікації оголошення у «Віснику державних закупівель» так і не з’явився.

Тому нам залишається лише здогадуватись, як розвивались події.

Сценарій №1. Фірма «Арес LTD», отримавши акцепт, раптово зрозуміла, що вона не може виконати замовлення, і благородно повідомила про це тендерний комітет.

Комітет у цій ситуації міг зробити тільки одне: акцептувати наступну економічно вигідну пропозицію з тих, що були допущені до розгляду. Як вже йшлось, чотири проміжних заявки було відхилено, тому наступною виявилась найдорожча з усіх, що подавались на тендер.

Сценарій №2. Тендерний комітет раптово зрозумів, що «Арес LTD» не зможе виконати контракт і зробив усе можливе, аби тендер був доведений до кінця. Бо не лишати ж шахтарів без вугілля напередодні холодної зими.

(Зрештою, у Донецьку так іноді буває. Нещодавно мер міста усіма фібрами душі повстав прости забудовників, які знищили зелену зону. Однак виявилось, що цими забудовниками є видавці міфічних книжок Віктора Януковича, які заплатили президенту нечуваний гонорар 16 мільйонів гривень. І антизабудовницька активність мера зійшла нанівець.)

У будь-якому разі між першим та другим акцептом відбулось щось таке, що змусило державну шахту зробити, можливо, логічний, але слабозаконний крок.

Нагадаємо – очікувана вартість закупівлі була встановлена на рівні 1,22 млн грн., тоді як угода з переможцем – 1,55 млн грн. А перевищення граничної ціни є підставою для відміни тендеру. Але не відмінили.

Пояснити це можна хіба що магічним впливом вищих сил. Їх походження вдалось з’ясувати дуже просто.

Фірму «Консалтінг кепітал» зі статутним капіталом 5 тис грн. минулого року заснував макіївчанин Сергій Філіпенко. Нічого особливого у цьому факті немає. Торгова компанія може мати невеликий статутник і навіть макіївського засновника.

Однак серед тисяч інших цю компанію відрізняє один нюанс.

Коли «Консалтінг кепітал» лише створювався, у реєстраційних даних цієї фірми був вказаний телефон (062) 338 05 03. Ідентичний номер був у «Рятувальник», що входить в групу «МАКО Холдинг» старшого сина президента Олександра Януковича. Також цей номер був вказаний як контактний і у фірми «Укрвостокснабжение», зареєстровану на одного менеджерів з групи, яку контролює дружина нинішнього міністра економіки Ігоря Прасолова.

Увага була прикута до цих компаній не випадково. Річ у тім, що «Консалтінг кепітал» і «Укрвостокснабжение» були створені лише у 2012 році, однак їм так почала «лягати карта», що за рік удвох вони отримали підрядів на постачання вугілля для держпідприємств на 8,5 мільярдів(!) гривень.

Після того, як журналісти довели співпадіння контактних номерів, у групі Януковича заявили, що «МАКО» не має стосунку до «Консалтинг кепітал». Мовляв, коли в Україні хтось реєструє фірму, то він може вказати будь-який телефонний номер.

Це, звісно, прекрасна логіка. Слідуючи ній, при реєстрації фірми можна вказати замість телефонного номеру будь-який набір цифр. Однак мабуть автори концепту самі зрозуміли, що такий захист кульгає на обидві ноги. Тому у «Консалтінгу» на даний час контактний телефон у реєстраційних даних вже змінено на +380951946527 – тобто на мобільний.

З огляду на всі ці дивовижні виверти, «Наші Гроші» вважають самі і закликають усіх читачів: Олександр Янукович та «МАКО» не мають стосунку до «Консалтінг кепітал». Усе є збігом обставин. Просто є така фірма, якій неймовірно щастить. І є підозра, що буде так щастити аж до наступного зміни влади. Вважайте це нашим магічним передбаченням.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»