Митники профукали конфісковану яхту за 7 мільйонів
02.09.2013   //  
Конфісковану митниками яхту «Victory-II» хтось спокійно вивів з Ялтинського порту. На фото з сайту Ferretti саме ця яхта.

Конфісковану митниками яхту «Victory-II» хтось спокійно вивів з Ялтинського порту. Фото з сайту Ferretti.

Кримські митники програли судову тяганину стосовно конфіскованої моторної яхти «Victory-II», яка зникла у 2011 році. Про це свідчить рішення Господарського суду АР Крим від 28 серпня.

Суд дійшов висновку, що відповідальними за зберігання яхти була кримська митниця, а не Ялтинський порт, який лише здійснював функції технічного зберігача.

Нагадаємо, 21 вересня 2011 року митники вилучили у громадянина Болгарії Володимира Іванова яхту «Victory-II» у зв’язку із порушенням митних правил – він прострочив дозволений час перебування на території України.

За договором зберігання цю яхту класу «люкс» (марка Ferretti) передали Ялтинському порту. На початку жовтня того ж року за рішенням суду судно було конфісковане, тобто перейшло у власність України. Однак під час проведення інвентаризації у листопаді на території порту її не знайшли.

Як вказав суд, «втрата яхти сталася внаслідок злочинних дій з боку невстановлених осіб». Зокрема, камери спостереження зафіксували двох осіб, які близько третьої години ранку вивели яхту з порту в невідомому напрямку, не включаючи ходових вогнів.

Зауважимо, що яхта не була закріплена жодними спеціальними технічними засобами, оскільки у порту їх немає. «Охорона яхти здійснювалася шляхом візуального контролю, силами диспетчерів порту і співробітниками служби морського вокзалу», – сказано у матеріалах суду.

Митники звернулися з позовом до Ялтинського порту, вимагаючи стягнення вартості яхти 7,16 млн грн. (655 тис євро), згідно із тодішнім курсом. Саме таку суму втратила держава.

Нагадаємо, суди перших двох інстанцій раніше вже відмовили митникам у задоволенні позову, однак ВГСУ у березні цього року відправив справу новий розгляд до господарського суду АРК.