Вишкам Бойко знайшли техобслугу (додано)
29.08.2013   //  

remont«Чорноморнафтогаз» просить увесь світ навчити фірму кримського депутата з групи Миримського ремонтувати славнозвісні бурові установки, які вже добувають газ у Чорному морі.

(додано коментар голови правління ДАТ”Чорноморнафтогаз”)

Як відомо, історія повторюється двічі: один раз у вигляді трагедії, другий раз – у вигляді фарсу. У нашому випадку навпаки. Спочатку був фарс.

Придбання у Сінгапурі двох бурових установок за $800 мільйонів було ударом лише по державному гаманцю. Тепер же у розпорядженні «Наших Грошей» опинився лист «Чорноморнафтогазу», який викликав реальне занепокоєння безпекою «вишок Бойка».

Мова йде про фізичний стан видобувного обладнання після запуску у роботу першої бурової установки В-312 та другої В-319.

Виявляється, що видобувне обладнання працює, жене план по валу (цього року «ЧНФ» на третину підняв видобуток газу у порівнянні з минулим роком). І якщо з персоналом проблем, вочевидь, немає (за $9 мільйонів його мало набрати агентство з Катару) – то з ремонтом – навпаки.

Лише зараз «Чорноморнафтогаз» звернувся до усіх виробників обладнання, встановленого на бурових установках, з проханням навчити українців його ремонтувати. При чому звернувся достатньо своєрідно.

«Для забезпечення ефективної роботи бурового обладнання і його ефективного та високоякісного обслуговування та ремонту, ми переконливо просимо вас посприяти СП «ТОВ «Стан-Комплект» у отриманні інформації про ваше устаткування, встановлене на вищезгаданих платформах, а також у організації його планового технічного обслуговування і позапланових ремонтів, а також сприяти у організації постачання запчастин та розхідних матеріалів, необхідних для надійної роботи самопідйомних бурових установок», – йдеться у листі «ЧНФ», надісланому до кількох світових компаній (цитуємо у нашому перекладі, оскільки сам лист англійською мовою).

jpg023 jpg024

Звісно, наше занепокоєння за безпеку бурових має суто суб’єктивний характер. Певні, що державні мужі можуть на пальцях довести, що жодного приводу хвилюватись немає.

Але і на «Стиролі» до 6 серпня не дуже хвилювались за безпеку аміакопроводу, який геть проіржавів через те, що його вчасно не підремонтовували. Маємо п’ять жертв та двадцять постраждалих. А що таке катастрофа на буровій бачив увесь світ на прикладі аварії на американській установці у Мексиканському заливі.

Звісно, ми розглянемо цього листа і під традиційним для «Наших Грошей» тендерним кутом зору.

Вивчення «Вісника держзакупівель» показало, що фірма «Стан-Комплект», за яку просить «ЧНФ», не вигравала жодного тендеру на обслуговування вишок. Відтак можна припустити, що торги будуть проведені вже після підготовки обраних заздалегідь спеців, які і будуть єдиними в Україні спроможними обслуговувати вишки. А це з точки зору нашого недолугого законодавства буде цілком нормальною підставою для проведення неконкурентної процедури закупівлі «в одного учасника». Це, нагадаємо,  дозволяє окремим тендерним фахівцям укладати угоди з цінами зі стелі.

У нашому випадку обраним щасливчиком стала невипадкова компанія. Спільне україно-російське підприємство «Стан-Комплект» справді є перевіреним партнером «Чорноморнафтогазу». За останні роки фірма виграла тендери «ЧНФ» на 41 млн грн., отримавши у тому числі підряди на ремонтні роботи по старим буровим установкам «Таврида» та «Сіваш».

Від Росії у складі засновників «Стан-комплекту» присутнє ЗАТ «С.Т.маркет», яке займається промисловим обладнанням. Україну представляють депутат кримського парламенту Олег Кравченко (фракція «Союз») та фірма «Ай Джі», заснована тим же Кравченком та киянкою Світланою Кукарцевою.

З огляду на вищевикладене «Наші Гроші» висловлюють щире сподівання, що результатом цієї історії стане лише чергове занурення приватних рук у державні кишені та справді кваліфікований ремонт бурових установок.

І що бурові установки не почнуть ламатись одразу після того, яку буде обрано, хто їх буде ремонтувати.

Після виходу статті до «Наших грошей» зателефонував голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Сергій Головін і повідомив, що ТОВ «Стан-Комплект» саме звернулось до держпідприємства з проханням надати листа підтримки.

За словами Головіна, прохання було задоволене, оскільки це збільшить кількість комерційних структур, які володіють знаннями щодо ремонту обладнання бурової установки, а відповідно – знизить ціну на майбутньому тендері.

На запитання «НГ», чи надаватиме «Чорноморнафтогаз» подібні листи іншим структурам, які звернуться до ЧНФ, Сергій Головін відповів ствердно.

«Наші гроші» закликають українських підприємців скористатись люб’язним ставленням нового керівництва «Чорноморнафтогазу» до вітчизняних підприємців, і скористатись його підтримкою, оскільки, так виглядає, що тендер на ремонт механізмів морських бурових буде невдовзі оголошений.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»