Хто б сумнівався: МВС не знайшло корупції у донецькому розпилі 2,5 мільярдів «Укртрансгазу»
28.08.2013   //  

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко повідомив про закриття кримінального провадження щодо неправомірних дій службових осіб ПАТ «Укртрансгаз» у відношенні тендерів на 2,5 млрд грн., виграних чотирма донецькими фірмами. Про це міністр повідомив народного депутата Лесю Оробець у відповідь на її звернення, повідомляє «Центр протидії корупції».

За даними Захарченка, за результатами досудового розслідування винесено Постанову про закриття вищевказаного кримінального провадження, яку також погоджено прокуратурою Печерського району міста Києва, що здійснює процесуальний контроль.

У квітні цього року міністр Захарченко повідомив, що кримінальне провадження було відкрито по факту зловживання службовим становищем посадових осіб «Укртрансгазу», однак було закрито через відсутність у діянні складу кримінального правопорушення.

Перевірку порушували через звернення Лесі Оробець, яка просила перевірити обставини проведення тендерів «Укртрансгазу» 2010-2013 років, за результатами яких 2,5 млрд грн. було перераховано донецьким фірмам «Укртурборемонт», «Турботрейд», «Турболінкс» і «Промінвеставтоматика».

На тендери ці компанії виходили переважно разом, розігруючи перемогу між собою. У двох компаній була однакова юридична адреса. Міські номери телефонів ще двох відрізнялися однією цифрою. Це дало підстави підозрювати тендерну змову.

Розслідування «Tender News» показало, що всі чотири фірми розташовані за однією фактичною адресою у Донецьку, а їх засновники – підставні особи, близько знайомі один із одним.

Допуск цих компаній до тендеру в «Укртрансгазі» пояснили тим, що «Турболінкс» і «Турботрейд» є офіційними дистриб’юторами компанії General Electric в Україні, здатними забезпечити поставки великих партій обладнання за низькими цінами.

В свою чергу «Турболінкс» із отриманих від «Укртрансгазу» 350 мільйонів гривень витратила на роботи лише 250 тисяч. Це гроші, перераховані компанії «Котрис», яка співпрацює з підприємствами «Укртрансгазу» з 2001 року.

349,5 мільйонів гривень «Турболінкс» перекинув на декілька «транзитних» фірм, зареєстрованих у 2012 році. Зокрема ТОВ «Трейд груп стиль». На неї ж протягом 2012 року перерахували 315 мільйонів гривень «Турботрейд» і «Промінвеставтоматика». Наприкінці року ТОВ «Трейд груп стиль» перерахувало кошти на кілька фірм, створених за 2-3 місяці до трансакції.

Крім того, на «Трейд груп стиль» перераховували мільйонні суми підприємства з групи «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова. Зокрема девелоперська компанія «Глобал Плюс», охоронна фірма «СКАТ ПКБ» та паливна компанія «Юніоіл».

У контактних даних ТОВ «Трейд груп стиль», залишених компанії-реєстратору «Віртуальний офіс», міський номер телефону належить донецькому відділенню «Південкомбанку» з групи «Металл Юніон». Працівники відділення підтвердили обслуговування «транзитної» фірми.

Руслан Циплаков, окрім бізнесу, заснував та очолює разом із молодшим сином Віктора Януковича спортивну команду Ferrari Team Ukraine.