У «Крутенького» з’явилась надія відбитися від «допомоги» Аграрного фонду
27.08.2013   //  

Вищий господарський суд скасував рішення судів попередніх інстанцій про стягнення з ТОВ «Крутеньке» (Кіровоградська обл.) 406,47 тис грн. на користь Аграрного фонду і відправив справу на новий розгляд. Про це свідчить постанова від 20 серпня.

Нагадаємо, у травні 2012 року Аграрний фонд і «Крутеньке» уклали форвардний біржовий контракт на закупівлю фондом пшениці на суму 1,77 млн грн.

Аграрний фонд перерахував фірмі аванс за зерно у розмірі 883,62 тис грн. лише через два місяці після укладання договору, а мав зробити це протягом трьох днів.

Зважаючи на порушення умов контракту, фірма заявила про розірвання договору і відмовилася поставляти Аграрному фонду пшеницю.

Суди перших двох інстанцій задовольнили вимоги Аграрного фонду про стягнення з фірми штрафу і пені, виходячи з того, що фірма не виконала умови поставки товару, за що у контракті передбачена відповідальність.

Але ВГСУ ці рішення скасував. Він зазначив, що суди попередніх інстанцій не надали належної оцінки тому, що Аграрний фонд не перерахував вчасно аванс, що є порушення умов договору.

Нагадаємо, підприємці укладають форвардні біржові контракти із Аграрним фондом саме для отримання грошей для проведення весняно-польових робіт. Відповідно, отримання авансу у липні було вже неактуальним для сільськогосподарського товариства.

Крім того, суди не надали належної оцінки повідомленню, яким підприємство повідомляло Аграрний фонд про відмову поставляти пшеницю через у  зв’язку з прострочення виплати авансу.

Про деталі цієї історії можна прочитати тут.