Прокуратура не довела самовільне зайняття сміттярями захисної смуги Дніпра
27.08.2013   //  

Суд відмовився зобов’язати ТОВ «Біос» звільнити земельну ділянку площею 1,06 га, яка розташована в прибережній захисній смузі Дніпра (Дніпродзержинське водосховище) у Дніпродзержинську. Про це свідчить рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 1 серпня.

Із відповідним позовом до суду звернулася міжрайонна екологічна прокуратура. Свої вимоги вона обґрунтувала результатами позапланової перевірки Держінспекції сільського господарства у липні 2012 року, яка встановила, що фірма самовільно зайняла вказану ділянку. Зокрема, фірма використовує ділянку під складування піску без документів, які посвідчують право на користування землею.

Однак, суд у задоволенні позову відмовив. Він послався на рішення суду по іншій справі, яким дії держінспектора визнано неправомірними, оскільки він, зокрема, не дослідив, чи є у фірми документи на ділянку, та не відобразив її місце розташування з прив’язкою до місцевості. Крім того, при проведенні перевірки не було представників фірми.

Суд також зазначив, що держінспектор у липневому акті перевірки посилався на дані Держекоінспекції і Держкомзему за січень 2012 року, а у квітні 2012 року фірма уклала із Фондом комунальної власності Дніпродзержинської міськради договір оренди нерухомого майна по просп. 50-річчя СРСР, 12А. Суд вказує, що орендовані споруди знаходяться на спірній ділянці площею 1,43 га, призначеній для розміщення водноспортивного комплексу. «Посилання на самовільне захоплення іншої земельної ділянки (за іншою адресою), акт перевірки не містить», – підкреслив суд.

При цьому прокуратура вказувала на те, що самовільно зайнята ділянка не має самостійної адреси, і для прив’язки її до місцевості в акті перевірки було зазначено адресу ділянки, що з нею межує, – просп. 50-річчя СРСР, 12А. Крім того, перевірка проводилася у присутності директора фірми, але його підпису під актом перевірки немає.

Таким чином, вказав суд, прокурор не довів факт самовільного зайняття ділянки фірмою «Біос».

Засновниками ТОВ «Біос» є Денис Біжко і Алла Мигович. Фірма займається вивезенням твердих побутових відходів у Дніпродзержинську. Починаючи з 2009 року, «Біос» виграв тендерів у Дніпродзержинську на 2,75 млн грн.