Суд визнав недійсною закупівлю на 10 мільйонів у донецької фірми, яка виграла без досвіду, транспорту і працівників
26.08.2013   //  

Суд визнав недійсним договір про реконструкцію фільтрувальної станції у Кременчуці, який у грудні 2012 року уклали місцеве комунальне підприємство «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» і донецьке ТОВ «Українські водні системи». Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 9 липня.

Суд визнав неправомірним застосування процедури закупівлі в одного учасника з підстав необхідності ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Як наголосив суд, жодних указів президента про оголошення режиму надзвичайного стану як на території Полтавської області, так і міста Кременчука не приймались.

Також суд зазначив, що ТОВ «Українські водні системи» надало документи, які не відповідали кваліфікаційним вимогам закупівлі. Зокрема, фірма вказала, що має у власності транспортні засоби. Однак, відповідно до довідки ДАІ станом на грудень 2012 року і лютий 2013 року за фірмою не числяться зареєстровані автомашини. Тоді фірма послалася на те, що вказаний транспорт вона позичила у ФОП Верховень М.О., але доказів їх знаходження у цієї людини теж немає.

Крім того, фірма надала перелік 35 працівників, що працевлаштовані в «Українських водних системах» від самого заснування підприємства. Але, за даними Пенсійного фонду, у фірмі працевлаштовані 5 фізосіб, за яких сплачуються страхові внески.

На підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів фірма надала договори із ТОВ «Донгідробуд» та КП «Компанія «Вода Донбасу» за вересень і жовтень 2012 року відповідно. Але, як встановив суд, фактично це є договори купівлі-продажу, і вони не містять положень про виконання аналогічних робіт.

Заперечуючи проти позову фірма вказувала на те, що вони із кременчуцьким комунальним підприємством розірвали спірний договір ще 28.12.2012. На що суд зазначив, що «розірвання договору не може впливати на його оцінку на предмет його недійсності».

Нагадаємо, 25.12.2012 «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» і ТОВ «Українські водні системи» уклали договір на проведення реконструкції фільтрувальної станції з впровадженням електролізної установки для знезараження питної води. Вартість угоди склала 9,78 млн грн.

ТОВ «Українські Водні системи» було зареєстроване наприкінці червня 2012 року у Донецьку. Його заснували мешканець Харцизька Євген Пасічник та макіївчанин Олексій Гаража, який балотувався у депутати Макіївської міської ради від Партії регіонів.