У підприємця, який повідомив про рейдерське захоплення його розплідника диких тварин, забрали землю
23.08.2013   //  

Суд визнав недійсним договір оренди земельної ділянки площею 43 га, яка знаходиться на території 81-го кварталу Старосалтівського лісництва (Харківська обл.). Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 9 липня.

Як встановив суд, у грудні 1999 року Старосалтівська селищна рада уклала договір оренди 43 га строком на 50 років із ПП «Монтаж-Електро», стосовно якого не ухвалювалося рішення про надання ділянки в оренду.

Відповідне рішення селищна рада прийняла у серпні 1999 року стосовно ПП «Монтаж-Електро», яке зареєстроване у Харкові на просп. Московському, 75. а договір було підписано із однойменним ПП, яке було засноване у листопаді 1999 року за адресою: смт. Старий Салтів, вул. Лужанський шлях, 8.

Фірма в суді пояснила це тим, що вони уклали між собою договір про правонаступництво. Але, як вказав суд, харківське «Монтаж-Електро» було ліквідоване, а при ліквідації, відповідно до тодішнього законодавства, правонаступників не існує.

Як встановила перевірка Держекоінспекції за лютий цього року, при передачі ділянки в оренду не було розроблено проект відведення землі, відсутній технічний паспорт по встановленню зовнішніх меж лісової ділянки для оформлення права користування нею. Відсутній також погоджений проект на будівництво на даній території восьми озер та встановлено самовільне проведення гідротехнічних робіт.

Також суд встановив, що фірма весь цей час користувалася ділянкою безкоштовно. А «Монтаж-Електро» не відноситься до жодної категорії орендарів, які можуть бути звільнені від орендної плати. Хоча колишній керівник підприємства стверджує, що «Монтаж-Електро» було звільнено від плати через те, що його основним напрямком діяльності була наукова.

Крім того, суд зазначив, що фірма отримала ділянку для організації та утримання розплідника диких тварин та птиці, а це не відноситься до переліку, відповідно до якого орендарі мають право використовувати землі лісового фонду. Тобто, «Монтаж-Електро» використовує 43 га лісу не за цільовим призначенням. У той же час діяльність, якою займається фірма, потребує додаткових погоджень та дозволів відповідних держустанов, які у ПП відсутні.

Суд першої інстанції ухвалив рішення про розірвання договору оренди з огляду на те, що він був укладений з порушенням порядку.

Але суд апеляційної інстанції, розглядаючи апеляційну скаргу колишнього керівника «Монтаж-Електро», із таким висновком не погодився. Він вказав, що вказані обставини є підставами для визнання договору недійсним, а не для його розірвання.

ПП «Монтаж-Електро» (Харков, просп. Московський, 75) було утворене у 1994 році. Воно було ліквідоване відповідно до рішення госпсуду Харківської області від 05.09.2002. Його керівником був Юрій Оршанський.

ПП «Монтаж-Електро» (смт. Старий Салтів, вул. Лужанський шлях, 8) було створене 18.11.1999. Рішенням госпсуду від 11.03.2013 воно визнане банкрутом і на даний час вже ліквідоване. Його незмінним директором був Юрій Оршанський.

Нагадаємо, у 2011 році Юрій Оршанський заявив про рейдерське захоплення Старосалтівського розплідника диких тварин та птиці «Лісові озера», який розташований на території 81-го кварталу Старосалтівського лісництва Вовчанського Держлісгоспу. Він запевняв, що має всі документи щодо створення розплідника, а також і щодо землеустрою. У той же період прокуратура подала позов про розірвання договору оренди.