Високі технології рантьє «Укртрансгазу»
20.08.2013   //  

demotivator035Комп’ютеризація державної компанії щорічно приноситиме менеджерам Фірташа десятки мільйонів гривень.

У Силіконовій долині розробляють найпросунутіші комп’ютерні технології, які роблять наш світ фантастичнішим. В Україні ці технології навчились застосовувати для особистого збагачення.

І мова йде не за комп’ютерне піратство чи хакерство, хоча наша країна ледь не попереду усього світу по цим видам злочинів. У нашому випадку йде мова за те, як легально заробити на високих технологіях величезну купу грошей.

«Наші Гроші» представляють новинку – комп’ютерну гру «Рантьє» у форматі «стратегії».

Головний герой гри живе на відсотки з відданого в позичку капіталу, або авторських прав. Тобто один раз вкладає гроші та розум, а потім до кінця життя пропиває відсотки на Канарах.

Дія відбувається в «Укртрансгазі». Державна компанія має багатомільярдний бюджет. Задача гравця – отримати джерело постійного прибутку, яке не залежатиме від зміни законодавства чи настрою Віктора Януковича.

Гравцю пропонується зробити стартовий внесок, від вартості якого залежить статус і можливості у грі. Найдорожче коштує можливість стати директором «Укртрансгазу» Сергієм Вінокуровим, колишнім менеджером з групи «Остхем Україна» Дмитра Фірташа.

На старті гравцю пропонується обрати один з ймовірних сценаріїв збагачення. Гравець на своєму моніторі бачить те, що бачить головний герой, коли обходить володіння «Укртрансгазу». Є наступні варіанти.

Герой бачить трубопровід. Тут можна обрати сценарне відгалуження гри під назвою «Зангас-НГС» і перейти до опції «967 млн грн. на ремонт магістральних газопроводів».

Потім герой бачить газоперекачувальні агрегати. Тут можна обрати сценарне відгалуження «Циплаков» і перейти до опції «постачання обладнання на 2,5 млрд грн.».

Після обходу герой сідає у керівне крісло і вивчає фінансовий баланс «Укртрансгазу». Тут можна перейти на опцію «Циплаков-кредити». З неї є відгалуження ОВДП «Нафтогазу» з мережевим з’єднанням з іншою грою – «Арбузов і облігації».

Мимоволі герой відволікається від монітору і бачить у вікні припарковані під офісом службові автівки – пропонується гілка «страхування автопарку фірмою Циплакова».

За кілька хвилин герой приходить до висновку, що у всіх цих сценаріях його інтерес є вельми незначним, а головне – разовим. Продовжуючи розглядати власний монітор, він подумки повертається до обходу володінь. Все таке різне, тут труби, там устаткування, десь там платіжні баланси…

І тут раптово осяює думка: «Це все не буде працювати без…!».

У цьому місці гравцю пропонується обрати свій варіант подальшого розвитку сценарію. За даними джерела «Наших Грошей» у фірмі, яка розробляла гру «Рантьє», максимальний результат, отриманий в результаті тестів, становить майже чверть мільярда гривень одноразово і близько $6 млн щорічних виплат.

Цей результат був досягнутий тестувальником за наступним сценарієм.

Думка, яка осяяла головного героя у мить прозріння, була такою: «…комп’ютерів!». Після цього герой скликав виробничу нараду.

У цьому місці сценарію з’являється додаткове меню. Гравцю дається можливість докупити кілька опцій: «Обладунки Бога», «Патрясні тьолкі», «Депутатська недоторканність», тощо. У нашому випадку гравець-рекордсмен обрав «Формування команди» і придбав кількох солдатів-комп’ютерників. Бійцівське угрупування очолив директор філіалу «Укргазтехзв’язок» Віталій Волосецький. Він був придбаний на трансферному ринку з позиції ІТ-директору «Метінвест-холдингу» Ріната Ахметова (у мережевих гравців є можливість мінятись героями з різних ігор).

За результатами наради у головного героя виник план, який і призвів до рекордного результату: замінити у всіх комп’ютерах «Укртрансгазу» програмне забезпечення, яке управляє фінансовою діяльністю усієї компанії.

Цей сценарій дав можливість заробити на постачанні нового програмного забезпечення (ПЗ), а також отримати джерело постійного прибутку рантьє – щорічні відрахування за використання ПЗ.

Герой-рекордсмен у своїй грі обрав для цього тендерний сценарій. Він влаштував відкриті торги, на яких перемогло ТОВ «ВІТ!». Під час тестування гри у 2012 році, «Укртрансгаз» уклав з цією компанією угоду вартістю 92,54 млн грн. на постачання ліцензійного програмного забезпечення німецької корпорації «SAP Aktiengesellschaft». При цьому старе програмне забезпечення з комп’ютерів «Укртрансгазу» було знесено, відтак можливості не користуватись новим ПЗ – немає.

За даними джерела, творці гри зашили у сценарій таємну опцію. Окрім разової виплати за придбання ПЗ тендерний переможець отримуватиме щорічні виплати у розмірі 21,66 млн грн. у вигляді сервісного платежу.

Тестування гри на працездатність схеми пройшло успішно. І після першого тендеру на ліцензійне ПЗ для частини комп’ютерів «Укртрансгазу» було розпочато другий.

13 серпня 2013 року «Укртрансгаз» знову ж таки за результатами тендеру уклав ще одну угоду на придбання німецького ліцензійного ПЗ на 112,75 млн грн. Тепер з ТОВ «ДіСі Інжиніринг» У середовищі сценаристів подейкують, що сервісні платежі цього разу становитимуть ще 26,84 млн грн.

Якщо у героя все завершиться успішно, і він раптово не нарветься на одну з мін Генпрокуратури (сценаристи зашили в окремих місцях показові процеси за афери з комп’ютерами «Укртрансгазу»), то загальний результат рекордсмена буде наступним: 205,29 млн грн. безпосередньо за придбання програмного забезпечення і щорічні платежі у розмірі 48,50 млн грн. (або близько $6 млн).

Тестувальник також підстрахувався від того, що фірми, на які заведено тендерні угоди на ліцензійне ПЗ, будуть грати у власні ігри (наприклад, «Давайте кинемо лоха») і залишать рантьє з носом.

Насправді фірми «ВІТ!» і «ДіСі Інжиніринг» – це одна й та сама компанія з кодом ЄДР 38185936, яка між першим та другим тендером просто змінила назву. Засновника фірми герой обирав з додаткового меню під час формування команди (разом з айтішніком). Компанію було записано на Людмилу Якименко, у профайлі якої значиться посада голови наглядової ради ПАТ «Кримський содовий завод» з групи Дмитра Фірташа. Це убезпечує від несподіванок головного героя гри, який по сюжету також входить до групи Фірташа (дивіться вище про Сергія Вінокурова).

Автори гри «Рантьє» гарантують, що на відміну від скачування голлівудських блок-бастерів з нелегальних торентів, або використання крякнутого мікрософту, їхня гра – абсолютно безпечна з точки зору закону.

Тендери було проведено де-юре коректно. У них навіть брало участь українське представництво німецької корпорації. Але воно чомусь постійно програвало, пропонуючи вищу ціну.

До того ж є різні точки зору на саму суть рантьє. Одні, як американський економіст Торстейн Верлен, вважають рантьє паразитами на тілі реального виробництві. Другі, як радянський діяч Микола Бухарін, вважають, що рантьє відіграють важливу роль у процесі становлення кредитної економіки. А радянські діячі, як відомо, куди ближчі українському менталітету, ніж американські капіталісти.

Відтак сценаристи пропонують не мучитись докорами сумління і інсталювати собі «Рантьє». Гру можна придбати за $50, щорічний платіж за продовження ліцензії – $10))))

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»