Чмирь постфактум злив аж 47 мільйонів на гуртожиток «Барси», пояснивши це підтримкою Януковича
14.08.2013   //  
Сумський губернатор Юрій Чмирь показує як будуть виглядати 47 мільйонів гривень наступного року.

Сумський губернатор Юрій Чмирь показує як будуть виглядати 47 мільйонів гривень наступного року.

Управління капітального будівництва Сумської облдержадміністрації 1 серпня уклало угоду з ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «Федорченко» на будівництво гуртожитку для ДЮСШ «Футбольний центр «Барса» вартістю 46,98 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Планується звести дев’ятиповерховий гуртожиток, у якому будуть жити близько 120 спортсменів. У будівлі буде влаштовано медичний центр, фітнес зал, їдальню, бібліотеку. Будівництво планується завершити уже до кінця 2014 року.

Разом з тим, будівництво почалось ще у квітні. Голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь тоді взяв участь у урочистому забитті першої палі на будівельному майданчику по вулиці Привокзальна, 4а. Тоді він повідомив, що місцевий бюджет дасть малу частину коштів. «Основну суму грошей дають спонсори», – сказав губернатор.

Разом з тим, у конкурсній документації вказано єдине джерело фінансування – «кошти місцевих бюджетів».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника» у зв’язку з «виникненням особливих економічних чи соціальних обставин». Такими обставинами у обґрунтуванні закупівлі вказано наявність виділених з обласного бюджету коштів, необхідність виконати частину робіт до кінця 2013 року та те, що проект реалізується за «підтримкою Президента України Януковича В.Ф. та губернатора Сумської області Чмиря Ю.П.».

Разом з цим, жодних пояснень обрання підрядника у обґрунтуванні немає. Основним власником компанії «Федорченко» є місцевий забудовник Віктор Федорченко.

Також замовник жодним чином не обґрунтував вартості будівництва.

На підтвердження необхідності проведення неконкурентних торгів Управління капітального будівництва Сумської облдержадміністрації надало лише два документи – копію рішення сесії Сумської обласної ради від 19.04.2013. та лист директора ФЦ «Барса», не навівши даних про проведення держекспертизи проекту.

Обґрунтування закупівлі

На Сумщині, за підтримкою Президента України Януковича В.Ф. та губернатора Сумської області Чмиря Ю.П., стартував перший в Україні пілотний проект розвитку дитячо-юнацького футболу.

Програма, яка має на меті створення умов для занять спортом, включає чотири етапи. Один з етапів передбачає створення на Сумщині Академії футболу, футбольного інтернату на 120 осіб, запровадження сучасних методик тренувань.

Мета цієї програми – відірвати дітей від телевізорів та комп’ютерів, щоб після занять у школі вони не вмикали телеканали і не сиділи в Інтернеті, а йшли на вулицю та розвивалися фізично, пропагувати здоровий спосіб життя, зменшити рівень захворюваності серед дітей на 30%, розвивати дитячо-юнацький футбол, показати справжній результат і тиражувати його на всю Україну. По завершенню реалізації цього соціального проекту Сумщина стане центром дитячо-юнацького футболу в державі».

Нині Сумщина має суттєві досягнення в розвитку дитячо-юнацького футболу. У 2012 році в області побудовані футбольні поля, створено дитячий футбольний центр «Барса», в якому навчається понад 700 дітей.

Голова облдержадміністрації дав старт будівництву футбольної Академії. Проект буде реалізовано у рамках виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Це буде заклад європейського рівня із сучасною інфраструктурою, комфортними умовами для занять та проживання майбутніх зірок футболу. Будівництво планується завершити уже до кінця 2014 року. Тут буде влаштовано медичний центр, фітнес зал, їдальню, бібліотеку. Для кожної дитини – це реальний шанс бути здоровою та дістатись вершин футбольного олімпу, пройшовши шлях від дворового футболу, спортивного майданчика і м’яча – до футбольної Академії «Барса» з європейською інфраструктурою.

Враховуючи вищевикладене, а також наявність виділених коштів, у зв’язку  з великим обсягом робіт, які терміново необхідно виконати до кінця 2013 року, коротким терміном для їх реалізації, технологічними особливостями побудови об’єкту, зважаючи на соціальну необхідність у будівництві об’єкта та значний обсяг робіт, беручи до уваги технологічні норми щодо їх виконання, з метою недопущення подорожчання кошторисної вартості будівництва  проводиться процедура закупівлі у одного учасника.