Завдяки судексперту фірма кримського спікера може не повертати Радміну 2 мільйони
13.08.2013   //  

Суд відмовився стягнути із ТОВ «БК «Консоль-строй ЛТД» 2,09 млн грн. заборгованості на користь Головного управління капітального будівництва при Раді міністрів Автономної Республіки Крим. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 6 серпня.

Прокуратура Сімферополя, яка представляла інтереси Радміну, стверджувала, що вказана заборгованість – це частина невикористаного авансу, який фірма отримала у 2011 році на будівництво дошкільного закладу загального типу по вул. 60 років ВЛКСМ 9-го травня в Євпаторії.

У червні 2011-го фірмі був перерахований аванс у розмірі 4,71 млн грн., невикористані кошти якого через три місяці «Консоль» мала повернути Головуправлінню капбудівництва. Після спливу вказаного строку фірма не надала документи, які підтверджують використання 2,09 млн грн.

Суди усіх трьох інстанцій відмовилися задовольнити позов прокуратури. Вони виходили з того, що судова економічна експертиза від 09.11.2012 та висновок додаткової судекспертизи від 28.01.2013 встановили використання фірмою усього авансу за призначенням. Зокрема, на 2,61 млн грн. було проведено будівельні роботи, а на 2,09 млн грн. – придбано матеріали.

Заперечення прокуратури проти проведеної експертизи суд відкинув. Прокуратура, зокрема, наголошувала, що значну частину матеріалів фірма купила ще до укладення договору. При цьому судексперт З.М.Такулов не дослідив документи первинного обліку, які підтверджують закупівлю матеріалів у конкретний період.

Крім того, прокуратура вказувала на неточності експертизи. Так, судексперт у висновку зазначив, що фірма за три місяці витратила 4,74 млн грн. А ця сума є на 35,78 тис грн. більшою від перерахованого «Консолі» авансу.

З 2005 року власником ТОВ «Фірма «Консоль ЛТД» є ТОВ «Фірма «Реал Естейт», власником якої від самого заснування і до 2009 року був кримський спікер Володимир Константинов. До 2005 року власниками фірми «Консоль ЛТД» були безпосередньо Константинов і його батьки.

Починаючи з 2010 року фірми з бізнес-групи Константинова отримали підряди вартістю 121,6 млн грн. на будівництво п’яти дитячих садків у Криму. Їх повинні були здати до кінця 2012 року, однак будівництво жодного досі не завершене.