У будівельника, який за півмільярда будує міст Кирпи, забрали 6 гектарів на Азовському узбережжі
08.08.2013   //  

Суд визнав недійсним договір оренди ділянки площею 6 га на березі Азовського моря у Генічеському районі Херсонської області. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 23 липня.

Договір оренди цієї ділянки 09.02.2010 підписали Генічеська РДА і ПП «Буд-Транс». Фірма отримала ділянку в оренду на 49 років під розміщення бази відпочинку. На час будівництва бази встановлена орендна плата у розмірі 31,66 тис грн. на рік.

Цей договір став наслідком проведеного у 2008 році земельного аукціону. Тоді «Буд-Транс» перерахував до районного бюджету 1,18 млн грн. за отримання права оренди.

Після проведення аукціону мала відбутися стандартна процедура відведення землі в оренду. Однак, «Буд-Транс» отримав негативний висновок держекспертизи землевпорядної документації. Зокрема, у ній вказувалося, що ділянка розміщена у прибережній захисній смузі Утлюкського лиману Азовського моря, а це суперечить Водному кодексу України.

Так і не виправивши недоліки, фірма таки добилася, що за рішенням суду, яке згодом було скасоване, 20.01.2010 голова Херсонської ОДА таки затвердив проект землеустрою щодо відведення ділянки «Буд-Трансу», на основі якого 09.02.2010 було укладено договір оренди.

У 2012 році госпсуд Києва визнав недійсним розпорядження голови Херсонської ОДА у зв’язку з відсутністю обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації. Це рішення залишили без змін апеляційний суд та ВГСУ.

Разом з тим суд припинив провадження у справі в частині вимог зобов’язати фірму повернути ділянку до державної власності. Суд пояснив, що передача ділянки в оренду не позбавила державу права власності на ділянку. Разом з тим, вимоги до фірми повернути ділянку райдержадміністрації поки не заявлялися.

Власниками ПП «Буд-Транс» є кияни Сергій Копистира і Віктор Мельник. Вони також є власниками ТОВ «Оріон1508», яке відзначилося тим, що у 2011 році біля с. Щасливцеве вивозило бульдозером пісок з берега моря на територію свого пансіонату.

Сергій Копистира також є засновником фірми «Будсервіс», яка є засновником фірми «Гідроінжбуд». Ця компанія у 2012 році отримала підряд вартістю 466,70 млн грн. на будівництво так званого «моста Кирпи» у Києві.