Партнер антитимошенківського свідка зірвав терміни будівництва очисних споруд на 700 мільйонів
08.08.2013   //  

У Криму витрати місцевого бюджету на будівництво та відновлення очисних споруд давно підійшли до суми в мільярд гривень, при цьому терміни будівництва більшості з них були вичерпані ще в 2012 році. Як пише Сергій Мокрушин на сайті «Центру журналістських розслідувань», більшість цих споруд ще не введені в експлуатацію.

За даними Вісника держзакупівель за період з 2011 по 2012 роки, понад 700 млн грн. на будівництво та реконструкцію понад 10 великих об’єктів Криму отримала фірма «СПР-Груп».

Це такі проекти, як очисні споруди у Новофедорівці (Сакський район) вартістю 57,03 млн грн., у Малому Маяку (с.Утес) вартістю 56,65 млн грн., в «Артеку» вартістю 26,49 млн грн. Найбільший підряд загальною вартістю більше чверті мільярда гривень припав на закупівлю робіт у селах Мигдальне і Сонячна Долина під Судаком. На реконструкцію очисних споруд у с.Малоріченське фірмі виділили 56,65 млн грн., в Орджонікідзе – 56,7 млн грн., у Леніному – 36,86 млн грн.

Як пише видання, зараз в селищі Утес повинні працювати нові очисні споруди потужністю 6 тисяч кубометрів на добу. Однак, там досі працюють старі очисні споруди, а нові готові лише на 65-70%.

Загалом «СПР-Груп» мало побудувати очисні споруди до кінця 2011 року, потім – 2012-го, а зараз на сайті фірми опубліковані нові обіцянки – ввести споруди в «Артеку» і Малому Маяку до 2014 року.

Заступник міністра регіонального розвитку і ЖКГ Руслан Кожухов причиною затримки будівництва очисних споруд фірмою «СПР-Груп» назвав нестабільне фінансування.

Між тим, вартість окремих проектів за цей час зросла. Так, наприклад, подорожчали очисні споруди в Ленінському районі. За офіційною версією, при проектуванні не врахували підключені до нових споруд іржаві труби, які не впораються з навантаженням.

У засновниках «СПР-Груп» числяться донеччанин Сергій Білоус та львів’янин Руслан Харів.

Руслан Харів у свою чергу був бізнес-партнером колишнього глави головного управління СБУ в Криму Юрія Вандіна та донецького бізнесмена Ігоря Мар’їнкова, який відомий країні як свідок проти Юлії Тимошенко у справі Щербаня. Юрій Вандін в 90-х розслідував цю справу, будучи начальником головного управління МВС по боротьбі з організованою злочинністю. Між тим, Вандін повідомив виданню, що припинив відносини зі своїми бізнес-парнерами.