Улюбленці Вілкула отримали 193 мільйони на тренувальні площадки для Євробаскету-2015
07.08.2013   //  

Ledovij_Dvorec_Meteor_DnepropetrovskДП «Льодові арени» 29 липня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Крост» на роботи з проектування та реконструкції будівлі Універсально-видовищного спортивного палацу «Метеор» у Дніпропетровську. Вартість угоди склала 193,10 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Реконструкцію «Метеору» проводять у рамках підготовки до чемпіонату Європи з баскетболу 2015 р. Деталі та обсяги запланованих робіт невідомі, оскільки технічне завдання надавалося учасникам окремо на електронних носіях. Реконструкцію фінансують з державного бюджету, завершити повинні до кінця 2014 р.

Разом з тим, реконструкцію почали ще до того, як провели тендер. За офіційним повідомленням Кабміну від 4 червня, на той момент в «Метеорі» уже тривали будівельні роботи: «Розпочато ремонт підлоги, стель, оновлюється сантехніка тощо». Хто виконував перераховані роботи – не зазначалося. Натомість тендер на реконструкцію спорткомплексу офіційно оголосили через два дні після оприлюднення цього повідомлення – 6 червня.

Реконструкція «Метеору» забезпечить спортсменів тренувальними майданчиками під час Євробаскету-2015. Разом з тим, основні матчі пройдуть на новій арені, якою займається Ігор Коломойський.

Засновниками ТОВ «Крост» зі статутним фондом 20 тис грн. є Ольга та Ігор Бабенко, котра також є співвласницею фірми зі схожою назвою – ТОВ «СК Крост» – разом зі Світланою Боровською. Остання також є бізнес-партнером по фірмі «Дор» Валентини Темник – дружини Геннадія Темника, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Темника називають близьким другом екс-губернатора Дніпропетровщини та нинішнього віце-прем’єра Олександра Вілкула, вихідця з групи Ріната Ахметова.

За даними «ВДЗ», фірми «Крост» і «СК Крост» почали вигравати тендери в 2011 р., після обрання мером Кривого Рогу Юрія Вілкула, батька Олександра Вілкула. За цей час, з урахуванням закупівлі по «Метеору», перша фірма отримала замовлень на 235,69  млн грн. У тому числі фірма «Крост» отримав  з міського бюджету Кривого Рогу 3,76 млн грн. на будівництво павільйону «Квітковий годинник», який презентували у якості подарунку місту від компанії «Метінвест» Ахметова. Друга фірма за цей же період виграла тільки один тендер на 0,87 млн грн.

Єдиним допущеним до участі конкурентом «Кросту» лишилося ПАТ «Криворізька будівельна компанія» Василя Переверзєва. Окрім «Кросту» і «КБК» участь у тендері намагалися взяти ще дві компанії, однак їхні пропозиції були відхилені за неналежно оформлені документи. У ТОВ «НПО «Вертикаль» (201,53 млн грн.) не було оригіналу довідки про те, що учасника не визнано банкрутом. А ТОВ «РСІ», котра пропонувала виконати роботи за 190 млн грн. рівно, не надало пояснювальну записку  з додаванням до неї розрахунку договірної ціни.