Рідні фірми Демішкана «недобросовісно» заробили 4,5 мільйони, недокладаючи асфальту у дороги
07.08.2013   //  

Дві фірми, пов’язані з екс-головою «Укравтодору» народним депутатом від Партії регіонів Володимиром Демішканом, недобросовісно виконали ремонтні роботи, завдавши регіональним службам автодоріг збитків на загальну суму 4,5 млн грн. Про це повідомляється в аналітичному звіті Державної фінансової інспекції за перший квартал 2013 р.

Так, ТОВ «Дор-Строй» на замовлення САД в Кіровоградській області мало влаштувати  асфальтобетонне покриття. Проектно-кошторисною документацією та договором була передбачена товщина 4 см, ця ж цифра фігурує і в актах виконаних робіт. Натомість підрядник поклав асфальтобетон вдвічі тонше – 2 см, чим і завдав збитків на суму 1,3 млн гривень.

Про яку саме дорогу йшлося – у звіті ДФІ не повідомляється, однак за даними «ВДЗ» за останні п’ять років, Кіровогдарська САД замовляла «Дор-Строю» три дороги – дві на Миколаїв, а також трасу Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка, на ділянці довкола Новоархангельська – рідного села Володимира Демішкана, в якому і було засновано цю фірму.

Окрім того, дочірня фірма «Дор-Строю»  – ТОВ «Юнікобуд», виконуючи ремонт автодороги Т-26-04 Чернівці – Герца – КПП «Дяківці», не зробила вирівнювальний шару асфальтобетону. Попри це роботи з його влаштування були повністю оплачені САД в Чернівецькій області. Таким чином «Юнікобуд» завдав замовнику робіт збитків на суму 3,2 млн гривень. За даними «ВДЗ», ремонт цієї дороги Чернівецька САД замовляла фірмі у жовтні 2011 р., загальна сума договору тоді склала 28,93 млн грн.

Співзасновниками фірми «Дор-Строй» у 2006 р. виступили дружина Володимира Демішкана Ірина, а також Ігор Мездрін, син першого заступника Демішкана по «Укравтодору». Коли  Демішкана призначили головою держагенства, компанію перереєстрували на британські фірми «Любові файнес лімітед» і «Джесісан лімітед», а також киянку Тоню Наумкіну.

За даними «Forbes.ua», власником «Любові файнес лімітед» є кіпрська компанія «Parakeet Investments Limited». ЇЇ директор видав довіреність двом українським юристам – Данилу Гетманцева і Світлані Язиковій. Гетманцев – почесний президент юркомпанії «Jurimex», Язикова працює там же старшим юристом. На сайті компанії вказано, що «Jurimex» є юридичним радником «Укравтодору».

Після призначення Демішкана головою «Укравтодору»  фірма «Дор-строй» отримала державні підряди на 514,81 млн грн., а «Юнікобуд» – на 714,43 млн грн.,

Нагадаємо, «Укравтодор» замовив кілька наукових робіт, які мають з’ясувати причини, що перешкоджають усуненню недоліків у встановлені строки та виконанню дорожніх робіт з дотриманням технології (1,94 млн грн.), та дослідити фактори впливу якості виконання робіт на довговічність та надійність конструкцій дорожніх одягів (2,61 млн грн.).

Загалом здійснена ДФІ ревізія фінансово-господарської діяльності «Укравтодору», підпорядкованих йому регіональних САД, а також ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» за перші три місяці поточного року виявила порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 225,4 млн грн. З них 176,8 млн грн. – внаслідок порушень, пов’язаних ремонтно-будівельними роботами на на автомобільних дорогах.

Недобросовісне виконання робіт підрядниками ДФІ пояснює відсутністю належного контролю за якістю проведення ремонтно-будівельних робіт – як з боку регіональних САД, так і в цілому Укравтодору.

За результатами вищезазначеної ревізії відкрито понад 70 кримінальних проваджень.