Армійський годувальник відремонтував їдальні і стягнув за це з Міноборони майже 3 мільйони
05.08.2013   //  

Суд стягнув з Міністерства оборони України 2,85 млн грн. заборгованості на користь ПП «Артек-Союз», а також 57 тис грн. судового збору. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 24 липня.

Як встановив суд, протягом травня 2007 – квітня 2012 років Міноборони і «Артек-Союз» уклали 11 договорів про закупівлю послуг з харчування особового складу військових частин.

Для цього Міноборони безоплатно передало фірмі у користування свої їдальні. На цей час майно не втрачає статус військового.

Суд встановив, що передані фірмі солдатські їдальні не відповідали гігієнічним та санітарним нормам, тому «Артек-Союз» у 2009-2012 роках провів у них капітальні ремонти за власний рахунок.

Зокрема, було відновлено зовнішні та внутрішні конструкції будівель, прокладено трубопроводи водопостачання та каналізації, прокладено новий електричний кабель, прокладено нові електричні мережі, тощо.

Суд зауважив, що в укладених договорах не було врегульовано механізм відшкодування можливих витрат на поліпшення військового майна. Втім, суд вважає, що дефектні акти та акти приймання виконаних робіт свідчать про надання згоди Міноборони на проведення капітального ремонту їдалень.

Крім того, суди застосували положення закону «Про оренду державного та комунального майна», відповідно до якого, якщо орендар за власні кошти за згодою орендодавця здійснив поліпшення орендованого майна, які неможливо відокремити від цього майна без заподіяння йому шкоди, орендодавець зобов’язаний компенсувати йому зазначені кошти.

Власницею ПП «Артек-Союз» є Наталія Лобік. Протягом 2008-2013 років ця фірма отримала від Міноборони підряди на харчування на 505,73 млн грн.