Суд залишив приватним мисливцям 10 тисяч гектарів, у тому числі землі заповідника
02.08.2013   //  

Господарський суд Херсонської області відмовився визнати недійсним договір, за яким Голопристанське районне товариство мисливців та рибалок «Голопристанська Чайка» отримало для ведення мисливського господарства 10,41 тис га угідь, в тому числі 2467,8 га охоронної території Чорноморського біосферного заповідника. Про це свідчить рішення суду від 16 липня.

Ці угіддя «Голопристанській Чайці» у листопаді 2007 року надало у користування на 49 років Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства на підставі рішення Херсонської облради.

Оскільки це рішення було визнане недійсним і скасоване в судовому порядку, херсонський природоохоронний прокурор звернувся до суду, щоб скасувати також договір, укладений між «Голопристанською Чайкою» і облуправлінням лісового господарства.

Однак, суд вказав, що скасування рішення облради не може бути підставою для визнання недійсним вказаного договору в цілому, оскільки судами було встановлено, що не вся площа, а лише 2467,8 га були охоронною зоною Чорноморського біосферного заповідника, де полювання заборонено.

Разом з тим, як вказав суд, прокурор та представники заповідника і Голопристанської РДА, інтереси яких він представляв в суді, не надали докази, які би підтверджували, що договір між «Голопристанською Чайкою» і облуправлінням лісового господарства не відповідає вимогам закону в частині передачі в користування всієї площі угідь. Таким чином суд зазначив, що відсутні підстави для визнання договору недійсним.

Разом з тим суд відмовив у задоволенні позову у зв’язку з  закінченням  строку позовної  давності. Посилання прокурора на те, що йому стало відомо про існування вказаного договору лише під час прокурорської перевірки у 2011 році, суд відкинув. Він вказав, що прокурор звернувся до суду не як позивач, а як представник інтересів держави. Відтак, сплив позовної давності рахується від того, коли про порушення дізналися представники РДА або ж заповідника. Як вказав суд, з позовом необхідно було звернутися  до грудня 2010 року, тоді як прокурор зробив це в лютому 2011-го.

Керівником ГРТМР «Голопристанська Чайка» є Петро Нефьодов.