Фірма опозиційних депутатів, яка винна «Родовід Банку» 245 мільйонів, вирішила збанкрутувати
01.08.2013   //  

Дніпропетровський культурно-розважальний комплекс «Опера» став заставою при виділенні державним «Родовід Банком» кредиту фірмі «Індастріал Білдінг Компані», яка має зв’язок із народними депутатами від опозиції Андрієм Павелком та Денисом Дзензерським. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 16 липня. Судячи з останніх подій, шанси банку забрати заставу – мінімальні.

У 2010 році банк надав фірмі 212,5 млн грн. кредиту під 24% річних, який остання мала погасити не пізніше 13 січня 2011 року. Втім, свої зобов’язання вона не виконувала. У вересні 2010 року банк звернувся до суду.

Госпсуд Дніпропетровської області встановив, що станом на 2 вересня 2010 року розмір невиконаного зобов’язання становить 245,97 млн грн. Госпсуд зобов’язав «Індастріал Білдінг Компані» звернув стягнення на майно фірми, передане банку в іпотеку. А це – культурно-розважальний комплекс «Опера» (Дніпропетровськ, вул. Дзержинського, буд. 23) та нежитлове приміщення загальною площею 348,8 кв м (вул. Шевченка, 41).

Згодом виявилось, що суд першої інстанції своє рішення оформив  технічно неправильно.

Відтак Дніпропетровський апеляційний суд анулював судовий наказ першої інстанції і постановив видати виправлений варіант. Який однаково передбачав передачу банку закладеної нерухомості.

Разом із тим «Родовід Банк» звернувся до ВГСУ з касаційною скаргою, у якій просив залишити в силі рішення госпсуду і відповідно первинного судового наказу. ВГСУ залишив скаргу без задоволення. Зауважимо, що це дозволило відтягнути у часі стягнення нерухомості.

Поза тим, «Індастріал Білдінг Компані» намагалася через суд визнати недійсними кредитний договір, а також договір іпотеки. Обгрунтовуючи це тим, що директор фірми «знаходиться на обліку у психоневрологічному диспансері і не усвідомлював свої дії». Втім, ці позови задоволені не були.

Окрім договору іпотеки, фірма уклала із банком також договір застави, за яким передала акції ВАТ «Український науково-дослідний інститут інформації та техніко-економічних досліджень металургії» вартістю 128,98 тис грн. До 2010 року майже 100% акцій цього ВАТ належали нардепу від ВО «Батьківщина» Андрію Павелку («Фронт змін»). Зауважимо, що до 2010 року Павелко був засновником і  президентом комплексу «Опера».

Сьогодні  «Індастріал Білдінг Компані», власником і директором якої числиться дніпропетровець Микола Касьян, перебуває у стані припинення.

Ця фірма має спільний телефон із низкою фірм, зокрема, МНПК «Веста» і ТОВ «Веста Індастріал», які контролюються батьком та сином – Віктором та Денисом Дзензерськими. Крім того, адреса «Індастріал Білдінг Компані» – Дніпропетровськ, вул. Будівельників, буд. 34 – співпадає із адресою ПАТ «Дніпровський машинобудівний завод». Частково цей завод належить корпорації «Веста» Дзензерських.

Денис Дзензерський є депутатом Верховної Ради від ВО «Батьківщина» («Фронт змін»). Разом із сім’єю він увійшов до рейтингу найбагатших українців-2013 від «Forbes».

Нагадаємо, зараз триває розслідування видачі фіктивних кредитів у «Родовід Банку» в 2004-2010 роках. Так, у якості погашення кредиту банк  приймав неіснуючі земельні ділянки.

Як заявляв голова Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв в інтерв’ю «Дзеркалу тижня. Україна», «вартість виведених активів «Родоводу» вдвічі перевищує суму заборгованості перед вкладниками банку», що становила близько 5 млрд грн.

З деталями цього кредиту «Родоводу» можна ознайомитись в статті «Наших грошей» – «Арія «Родоводу». Виконує «Фронт змін».