Фірми Альтмана, який відрейдерив TVi, заробили на «Енергоатомі» щонайменше 100 мільйонів (додано документи)
31.07.2013   //  

Компанія «Unix Cz s.r.o.» (Чехія) з серпня 2012 року отримала підряди в системі «Енергоатому» на загальну суму $3,44 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Чеська фірма отримувала підряди на аналіз сейсмічної небезпеки енергоблоків Южно-Української, Запорізької та Рівненської АЕС. Останній тендер фірма виграла 4 липня цього року. До серпня минулого року державних підрядів вона не отримувала.

За даними «Наші Гроші. Запоріжжя», «Unix Cz s.r.o.» контролюється Олександром Альтманом, який цієї весни отримав контроль над телеканалом TVi.

За даними торгового реєстру Чехії, з листопада 2011 власником «Unix Cz s.r.o.» є американська компанія «Maot llc». До того часу, з квітня 2002 року, одноосібним власником чеської компанії був киянин Гліб Серебряков.

чехи

За даними бізнес-порталу штату Невада, керівниками «Maot llc» є Антон-Олександр Альтман та Тимур Альтман. На цих посадах вони змінили безпосередньо Олександра Альтмана, Ірину Альтман та Гліба Серебрякова.

американці

Гліб Серебряков і Олександр Альтман також заснували ТОВ «Атом-Енерго-Проект». Ця компанія заробляє на тендерах «Енергоатому» з 2009 року, отримавши підряди на 94,47 млн грн. При цьому більше 90 відсотків від цієї суми – 87,84 млн грн. – припало на 2011-2012 роки.

Нагадаємо, колишній гендиректор ТВі, а нині народний депутат Микола Княжицький повідомив, що спонсорами телеканалу перед його захопленням були представники «опозиції».

«З пропозицією балотуватися до мене звернулися Арсеній Яценюк і Микола Мартиненко. Коли я погодився, з ними зв’язався Кагаловський. Він сказав їм: якщо я йду в парламент по списку опозиції, то було б добре, щоб опозиція фінансувала канал. Вони погодилися і перерахували гроші Кагаловському», – сказав Княжицький.

Голова паливно-енергетичного комітету Верховної Ради Микола Мартиненко раніше був акціонером ЗАТ Фірма «Торговий дім», яке займалось поставками російських ТВЕЛів для українських атомних електростанцій. Партнера Мартиненка Давида Жванію називають причетним до недавньої зміни керівництва «Енергоатому».

Юрій Луценко вважає, що подальше перебування «генератора тушок» Миколи Мартиненка у лавах опозиції ставить під загрозу саме її існування.