Через 9 років прокурор ліниво спробував повернути державі 3 га під Гурзуфом
30.07.2013   //  

Суд залишив у користуванні дніпропетровської фірми «Аконіт» земельну ділянку площею 3,1 га, яка розташована у північно-західній частині смт Краснокамянка, що підпорядковане Гурзуфській селищній раді. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 11 липня.

Цю ділянку вартістю 10,09 млн грн. Гурзуфська селищна рада у 2003 році передала «Аконіту» в оренду на 49 років для будівництва і обслуговування рекреаційного комплексу. Восени 2004 року вони уклали договір оренди.

Однак, у 2012 році Сімферопольська міжрайонна прокуратура звернулася до суду з проханням скасувати рішення селищної ради і договір оренди. Свої вимоги прокуратура мотивувала тим, що Гурзуфська селищна рада при передачі ділянки в оренду діяла з перевищенням повноважень, оскільки вказана ділянка розташована за межами населених пунктів Гурзуфської селищної ради.

На доказ розташування ділянки за межами населеного пункту Гурзуфської селищної ради прокуратура надала акт перевірки від 26.05.2011, а також висновок будівельно-технічної експертизи від 22.03.2012.

Однак, суд визнав ці докази неналежними. Зокрема, влітку 2012 року Окружний адмінсуд АРК визнав дії інспекторів Держземінспекції протиправними. Таким чином, акт перевірки не може бути доказом.

Водночас, як вказав суд, за висновком будівельно-технічної експертизи не можна встановити, що йдеться саме про оскаржувану ділянку.

Крім того, призначена у даній справі судова експертиза не підтвердила обставин, на які посилається прокурор у своєму позові, а саме: не встановлено, що виділена «Аконіту» ділянка знаходиться поза межами Гурзуфської селищної ради.

Доводи прокуратури про неповноту даної експертизи суд назвав необґрунтованими, оскільки «вони засновані лише на припущеннях». Крім того, суд відзначив, що прокуратура не наполягала на проведенні повторної експертизи.

Таким чином суд вказав, що «висновки прокурора містять характер суб’єктивних припущень», і в задоволенні позову відмовив.

Власниками ТОВ «Аконіт» є кіпрська компанія «Евертрейн Інвестментс Лімітед» (99%), а також дніпропетровець Василь Усенко.

Нагадаємо, фірма «Аконіт» разом із ялтинцем Фікретом Меметовим є засновниками ТОВ «Управляюча компанія «Галата», яка є користувачем пляжу «Спортивно-оздоровчий центр «Єдність» в Гурзуфі по вул. Будівельників.

Власником ТОВ «Спортивно-оздоровчий центр «Єдність» є ТОВ «Аконіт», директором – депутат Гурзуфської селищної ради Микола Лепешко.