«Зеленбуд. Працюємо з зеленню»
28.07.2013   //  

zelenbud«Київзеленбуд», який вляпався у скандал з підміною каштанів «Бріотті», продовжив свою талановиту ходу. Цього разу при закопуванні мільйонів у столичні парки. Із тендерів викинули дешевшу фірму, яка писала слово «перелік» замість «реєстр».

Спочатку офіційний бік медалі. Сухою мовою новинарів викладемо фабулу одного тендеру.

Київське комунальне об’єднання «Київзеленбуд» 17 липня уклало угоду з ТОВ «Укрпроектреконструкція» на реконструкцію парку Партизанської Слави у Дарницькому районі вартістю 1,08 млн грн.

Передбачено будівництво вхідної групи в парк з боку вул. Тростянецької, мощення паркових доріжок і влаштування огорожі. Роботи потрібно було виконати до 30 травня цього року за кошти місцевого бюджету.

Сам тендер оголосили у березні. На нього подались шість компаній, при цьому чотири фірми пропонували виконати роботи на 50-100 тис грн. дешевше. Однак «Київзеленбуд» їх усіх відхилив.

Одна з цих компаній – ПАТ «Пересувна механізована колона – 43» (ПМК-43)- оскаржила відхилення її заявки у Антимонопольному комітеті, однак зрештою програла справу.

Першою причиною для відхилення заявки стало те, що ПМК-43 подала під назвою «Перелік документів на закупівлю робіт». Тоді як «Київзеленбуд» вимагав, щоб цей документ називався «Реєстр документів на закупівлю робіт».

За словами замовника, «зазначена невідповідність: в назві документа вказано «Перелік», а не «Реєстр», може видатися несуттєвою, однак, з досвіду перевірок Замовника … для державних фінансових інспекторів така різниця суттєва та кваліфікується, як невідповідність пропозиції вимогам ДКТ», – йдеться у рішенні АМКУ.

Другою причиною для відхилення стало те, що ПМК-43 пронумерувала та завірила своєю печаткою і підписом не усі сторінки конкурсної заявки. Саме таким чином не було завірено і пронумеровано зворотні сторінки документів, які вже були завірені нотаріально: Довідки АБ № 689441 з ЄДРПОУ, Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Також фірма не завірила власною печаткою та підписом оригінали довідок з банку про відсутність заборгованості, з Головного управління юстиції у м. Києві про порушення у справі про банкрутство, державної податкової інспекції про відсутність заборгованості.

Третьою причиною для відхилення вказано невідповідність заявки ПМК-43 технічним вимогам. А саме, занижені кошторисні розрахунки і ціни на матеріали, зменшено тривалість робочого часу.

На доказ своїх слів «Київзеленбуд» повідомив, що фірма збиралась використовувати гарцовку (піщаноцементу суміш) по 210 грн. за тонну. Тоді як, за даними замовника, гарцовка має коштувати дорожче: «Наприклад на заводі ім. Ковальської відпускна ціна (гарцовки) без ПДВ – 469 грн».

Під зменшенням тривалості робочого часу малось увазі виконання робіт згідно до Державних будівельних норм за 166,83 люд./год., а фірма зменшила цей час на одну робочу годину – до 166,75 люд./год.

Врахувавши все це, АМКУ вирішив, що «Київзеленбуд» правомірно відхилив заявку фірми «ПМК-43», дешевшу від переможця на 80 тис грн.

Через відхилення чотирьох дешевших заявок підряд було розіграно між двома компаніями – «Укрпроектреконструкція» і «Березнякижитлобуд». При цьому засновником та директором фірми, що програла, є Андрій Стріхарський. Він же засновував у 2007 році першу фірму, однак у 2012 році перереєстрував її на Віту Камаєву.

А тепер наші коментарі.

По-перше, дешевші будівельники пропонували гарцовку вдвічі дешевшу від суміші заводу Ковальської. А хто вирішив, що будівельники мали взагалі її у когось купувати, а не зробити самі? Бо гарцовка – це просто суміш цементу і піску у якійсь пропорції (наприклад, 1:4), і для замовлених робіт у парку її було потрібно небагато. Тож ганяти цементовози на завод – жодного сенсу, а замішати власноруч – ефективніше. До того ж «Київзеленбуд» вирішив порівняти ціни на гарцовку з продукцією заводу ім. Ковальської. А саме цей завод ми одного разу спіймали на тому, що він продав «Київміськбуду» бетону на 194 млн грн. по цінам, які були у півтора-два рази вищими від тих, за якими бетон заводу Ковальської реалізовували офіційні дилери заводу на відкритому ринку.

По-друге, будівельники ПМК-43 зменшили аж на одну робочу годину час, за який обіцяли виконати роботи. З точки зору Державних будівельних норм – це просто злочин. Бо як написали, що будівельник має класти цеглину стільки-то хвилин, то швидше – аніяк.

А якщо просто у окремих будівельників руки ростуть не з дупи, і вони витрачають менше часу на перекури? Отож. Куріть, ледарюйте. Але не спішіть з будівництвом.

По-третє. Ми не будемо знущатись над «Реєстром» та «Переліком». Тут маємо домінацію букви закону над його духом у чистому вигляді. Та й будівельники могли хоча б зкопіпастити дослівно.

А ось з приводу того, чи варто директору фірми завіряти печаткою і підписом документи, які вже завірені нотаріусом – питання більш принципове. Бо з точки зору нормальної людини це повний ідіотизм – завіряти копію, вже завірену нотаріусом, чи завіряти оригінал документу, виданого державним органом.

По-четверте. Весь цей шарварок влаштували тендерники «Київзеленбуду». А саме ця компанія нещодавно відзначилась у скандалі з придбання дешевих каштанів для Хрещатика під виглядом дорогих «Бріотті». Нагадаємо, італійський постачальник каштанів повідомив, що радник голови «Київзеленбуду» наполягав, аби італійці в інвойсі замінили назву придбаних каштанів з дешевих на дорогі…

По-п’яте. Ми б за каштани у цій справі може б і не згадали, якби не кінцевий результат тендеру. Підряд розіграли дві компанії, які у різний час заснував один і той самий бізнесмен. З точки зору закону – це не пов’язані особи. Так ми і не прокурори, щоб саджати у тюрму. Ми лише про ефективність витрачання бюджетних коштів. Лише на будівництві в одному парку можна було зекономити під 100 тисяч гривень.

А знаєте скільки «Київзеленбуд» планує покращити таких парків? Лише 17 липня було укладено угоди на ремонт п’яти парків на загальну суму 6,17 млн грн. Окрім вищевказаного підряду на роботи по парку Партизанської Слави, підряди отримала та сама фірма «Березнякижитлобуд» – 1,01 млн грн. на реконструкцію першої черги парку Молодіжний у Деснянському районі і 1,07 млн грн. на реконструкцію паркової території по вул.А. Ахматової, 43 у Дарницькому районі. Ще 1,65 млн грн. отримає ПП «Фінансова будівельна компанія «Завод луч» за реконструкцію другої черги парку «Молодіжний», 1,36 млн грн. отримає ТОВ «БК «Петрович і К» за реконструкцію першої черги парку «Кіото» у Деснянському районі.

І що важливо – на всі ці тендери подавало заявки ПМК-43 та купа інших фірм. І в усіх випадках дешевші заявки безжалісно викидались. І у всіх випадках ПМК-43 оскаржувало дії «Київзеленбуду». І у всіх випадках АМКУ ставав на бік замовника.

Тож мова йде вже не про жалюгідні 100 тисяч. Так по «копієчці» з п’яти тендерів назбиралось півмільйона гривень з бюджету, які «Київзеленбуд» вирішив переплатити через синонім до слова «реєстр», завіряння завірених документів та шанобливого ставлення до норм, розрахованих на ледачих українських будівельників.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»