«Регіонали» відсудили у Київради ще й ділянку під автосалон на березі Русанівського каналу
16.07.2013   //  

Суд залишив земельну ділянку вартістю 5,46 млн грн., що розташована по вул. Серафимовича у Дніпровському районі Києва, у користуванні ТОВ «Компанія Сенс». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 3 липня.

02

Розірвати договір оренди і повернути ділянку Київраді вимагала столична прокуратура. Свій позов прокуратура мотивувала відсутністю обов’язкового рішення Київради про згоду на передачу ділянки в оренду «Компанії Сенс», а також скасуванням рішенням госпсуду Києва 2008 року, на основі якого ділянка була передана в оренду.

Як свідчать матеріали справи, на виконання рішення госпсуду у 2008 році Київрада із ТОВ «Мега-Луол» уклала договір оренди ділянки площею 0,69 га по вул. Серафимовича. Цільове призначення – для будівництва і обслуговування автосалону зі станцією технічного обслуговування та торгово-виставковим павільйоном.

У 2009 році Київрада надала згоду на зміну орендаря, і у 2010-му було укладено договір, за яким «Компанія Сенс» змінила фірму «Мега-Луол».

Разом з тим у 2009 році ВГСУ скасував рішення госпсуду 2008 року, за яким було укладено договір оренди між Київрадою і фірмою «Мега-Луол». А у 2011 році Київрада, виконуючи припис прокуратури про скасування реєстрації договору оренди від 2008 року, відмінила своє рішення 2009 року про зміну орендодавця.

Відмовляючи у задоволенні позову, суди вказали, що, по-перше, відповідно до чинного законодавства, Київрада не мала права скасовувати своє рішення, яке вже було виконане – договір укладено, ділянка передана в оренду. Відтак, це рішення Київради «не може вважатись належним та допустимим доказом при вирішенні даного спору».

І, по-друге, договір оренди, укладений із «Компанією Сенс», є окремим правочином, який виконується без порушень. Відтак, скасування договору оренди від 2008 року не може бути підставою для скасування договору, укладеного із «Компанією Сенс».

Власниками «Компанії Сенс» є Володимир Беккер і ТОВ «Еліт Авто Центр», кінцевим власником якого через низку фірм (ТОВ «Актив-Транс Авто», ТОВ «Актив-Інвест Плюс») є кіпрська компанія «Мервеза Бізнес Девелопмент ЛТД». Раніше до складу засновників входив донеччанин Сергій Велигоша, якого пов’язують із земельними махінаціями у Харкові.

Власниками фірми «Мега-Луол» є депутат Харківської міськради від Партії регіонів Ігор Аріх, депутат Закарпатської облради від ПР Василь Ігнатко і той же «Актив-Інвест Плюс», яким володіє «Мервеза Бізнес Девелопмент ЛТД».

Нагадаємо, раніше фірма «Авеста-Буд», яка належить Ігнатку та «Актив-Транс Схід», відсудила у Київради ділянку у розмірі 2,65 га під забудову в урочищі «Бичок».