Донецька залізниця за $1 мільйон замовила ремонт VIP-вагону, а в Києві відразу оголосили про підняття цін на проїзд
11.07.2013   //  
Ззовні вагон-салон виглядає як звичайний. Вся розкіш всередині - див. нижче.

Ззовні вагон-салон виглядає як звичайний. Вся розкіш всередині – див. нижче.

ДП «Донецька залізниця» 25 червня за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Дніпропетровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів» на ремонт пасажирського вагону вартістю 8,90 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено капітально-відновлювальний ремонт вагон-салону, призначеного для VIP-перевезень. Що саме потрібно зробити в ході ремонту невідомо, оскільки технічне завдання не опубліковано. Вказано, що при ремонті візка вагону потрібно дотримуватись інструкції по ремонту пасажирських вагонів Крюківського вагонного заводу.

Вартість ремонту становить приблизно стільки ж, скільки коштує простий пасажирський вагон Крюківського заводу – $1 млн.

ПАТ «Дніпропетровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів» належить групі Леоніда Юрушева. За даними ЗМІ, «Дніпровагонрембуд» спеціалізується на виготовленні таких вагон-салонів. Їх роблять з тридцятирічних німецьких вагонів, проводячи капремонт. У 2007 році такий вагон від дніпропетровського заводу коштував $0,5 млн, або вдвічі дешевше, ніж ремонт, замовлений Донецькою залізницею.

Вагон-салон розрахований на 11 місць, має великий зал, кухню, просторе спальне купе. Кухня обладнана холодильником, мікрохвильовою піччю і електроплитою. У залі є м’який куточок, комп’ютер, аудіо-та відеообладнання. У спальному купе розташовані ліжко, письмовий стіл, шафа, кондиціонер і ванна кімната. Передбачено також спеціальне купе для охорони та провідників. Клієнт може вибрати будь-який маршрут прямування вагону-салону в межах графіка руху поїздів, у тому числі в країни СНД і Балтії.

Вартість замовлення вагону-салону від Донецької залізниці становить близько 2,8 тис грн. на добу. Окрім цього потрібно сплатити за 11 місць класу СВ, які має донецький VIP-вагон. Тарифи залежать від того, коли і на які дати замовляється вагон.

Разом з тим, таким вагоном донеччани користуються дуже рідко. У 2012 році його замовили лише 15 разів, у 2010-му – 9 разів. Відтак річна виручка без врахувань витрат на персонал та інших видатків могла скласти максимум півмільйона гривень.

Нагадаємо, 9 липня Мінінфраструктури оголосило про збільшення вартості проїзду у загальних та плацкартних вагонах на 10% з 1 жовтня. Міністр Володимир Козак назвав це рішення необхідним, бо коштів «Укрзалізниці» не вистачає на нормальне технічне обслуговування пасажирських вагонів.

«Ми змушені піти на це, щоб поліпшити якість перевезень пасажирів, яке сьогодні, я вважаю, не на найвищому рівні. Наші люди гідні більшого. Ці гроші підуть на придбання запасних частин, ремонт вагонів», – заявив Козак.

Так виглядає вагон-салон Південно-західної залізниці:

vip-vagon-пзз1 vip-vagon-пзз2 vip-vagon-пзз3 vip-vagon-пзз4

vip-vagon-пзз5 vip-vagon-пзз6 vip-vagon-пзз7 vip-vagon-пзз8