Паспортну кризу вгамують старими бланками, виготовленими на держкомбінаті – вийшло значно дешевше, ніж у ЄДАПСа
10.07.2013   //  

Державна міграційна служба України (ДМС) 8 липня уклала угоду з ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» на виготовлення закордонних паспортів на суму 61,85 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Передбачено виготовлення 747 тис паспортів старого зразка – з полікарбонатною сторінкою без електронного чіпа. Виходячи з вартості угоди вартість бланків паспортів від державного комбінату становить 82,8 грн. за штуку.

Це значно дешевше від ціни паспортів, які до цього часу виготовлялись консорціумом ЄДАПС згідно з контрактом від 4 січня. Тоді ДМС замовило бланки, виготовлені у регламентному порядку за 30 днів, по 120 грн. А термінові паспорти, виготовлені за 10 днів, коштували 270 грн. Вартість угоди становила 77,00 млн грн.

Наразі міграційна служба повідомила, що залишок бланків паспортів станом на 17 червня становив всього 35 тис шт. Враховуючи, що в день оформлюється приблизно 5 тис. заяв про видачу закордонного паспорта, цієї кількості мало вистачити вистачить на сім днів. Тобто зараз бланків в органах вже немає, що підтверджується повідомленнями ЗМІ про черги на отримання паспортів.

Міграційна служба вперше замовляє паспорти у державного поліграфкомбінату. Раніше ці підряди отримував виключно ЄДАПС, оскільки лише у консорціуму були всі необхідні дозволи та обладнання для виготовлення бланків. Також власник консорціуму Юрій Сидоренко отримав кілька патентів на паспорти, у тому числі на обкладинку біометричного паспорта. Цей вид паспортів з безконтактним електронним носієм інформації було впроваджено законом про Єдиний демографічний реєстр, прийнятим у 2012 році. У березні 2013 року Кабінет міністрів прийняв постанову №185, якою фактично визнавалась монополія ЄДАПСу. На виконання цієї постанови Держміграції почало закупівлю біометричних паспортів у ЄДАПСу. Однак на початку червня уряд призупинив дію своє постанови, а комбінат «Україна» оскаржив цю закупівлю в АМКУ. Розгляд скарги призначено на 5 липня.

Виходячи з цих обставин Держміграції почало закупівлю бланків паспортів старого зразка у державного поліграфкомбінату по неконкурентній процедурі «в одного учасника». ДМС повідомило, що окрім «України» держслужба зверталась до ДП «Київська офсетна фабрика», однак на цьому підприємстві повідомили, що не мають можливості виготовляти закордонні паспорти. До ЄДАПСу ДМС цього разу не зверталась.

Нагадаємо, у квітні заступником голови Державної міграційної служби було призначено народного депутата Василя Грицака (Партія регіонів). Він був автором закону про Єдиний демографічний реєстр, яким було введено біометричні паспорти. Також Грицак називав «ЄДАПС» «найкращою компанією у світі».

За п’ять років існування «ВДЗ» стало відомо про підряди ЄДАПСу на 2,15 млрд грн.