- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Влада приховала дані про тендери більш ніж на 175 мільярдів

закупівлі 2012-2013 [1]У першому півріччі 2013 року у «Віснику державних закупівель» було оприлюднено дані про тендери на 131,94 млрд грн. Тоді як у аналогічному періоді 2012 року було відомо про тендери на 307,75 млрд грн.

За даними «Наших Грошей», перестали публікувати свої тендери такі крупні підприємства як Одеський припортовий завод, «Турбоатом», «Електроважмаш», «Київміськбуд». Також практично перестали оприлюднювати дані підприємства вугледобувної галузі, які у 2012 році провели тендери на 28 млрд грн, заводи зі структури «Укрзалізниці».

Різке зменшення публічних даних про тендери відбулось після прийняття у липні 2012 року змін до закону про держзакупівлі, які дозволили державним підприємствам не публікувати у «ВДЗ» дані про свої закупівлі за власні кошти. Також провладна більшість ВР кілька разів розширювала перелік держструктур, які можуть проводити закупівлі без тендерних процедур. Одним з таких виключень став Аграрний фонд України.

Зміни до тендерного законодавства подавав Кабінет міністрів, у Верховній Раді за них голосувала провладна більшість. У дію прийняті законопроекти вводив президент Віктор Янукович, який їх підписував.

Для виправлення ситуація група опозиційних народних депутатів розробила законопроект №2207. Він дозволяє підприємствам не проводити тендери при закупівлях за власні кошти, але зобов’язує їх публікувати дані про саму закупівлю та постачальника. Цей законопроект поки що не зміг потрапити до розгляду в парламенті.

В свою чергу СБУ повідомило [2], що виведення закупівель підприємств за власні кошти з під дії закону та інші зміни до тендерного законодавства «від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні оборудки у сфері держзакупівель збитки становлять 10-15% (35-52,5 млрд грн) видаткової частини держбюджету щорічно».