Клерк Міноборони цілком легально залишив військових без квартир
09.07.2013   //  

Суд залишив приватному підприємству 30-квартирний будинок у Решетилівці Полтавської області, який будувався для військовослужбовців. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 18 червня.

Витребувати житловий будинок з володіння ПП «Теплобуд» на користь Міноборони вимагав військовий прокурор. Однак, апеляційний суд і ВГСУ у задоволенні позову відмовили. Вони посилалися на те, що підстав вважати Міноборони власником спірних квартир немає, а отже відсутні  підстави для витребування квартир у «Теплобуду».

Цей 30-квартирний будинок у Решетилівці ще у 2003 році в порядку пайової участі домовилися побудувати держпідприємство Міноборони «Ліси оборони» і ТОВ «ВТП «Квант». Метою будівництва було забезпечити житлом військовослужбовців Міноборони. Держпідприємство зобов’язалося перерахувати фірмі 1,91 млн грн., а та – до кінця 2004 року побудувати будинок.

Разом з тим у 2004 році «Ліси оборони» домовилися із Центральним спеціалізованим будівельним управлінням Міноборони (ЦСБУ) про те, що ЦСБУ оплатить 1,94 млн грн. за будівництво, а ДП «Ліси оборони» оформить документи і передасть йому будинок. Але цього так і не відбулося.

Як було встановлено судами, ЦСБУ перечислило гроші ДП «Ліси оборони», яке у свою чергу перевело їх фірмі. Втім, до кінця 2004 року будинок побудований не був, термін його зведення продовжили. Разом з тим у 2006 році «Ліси оборони» і «Квант» взагалі розірвали договір, про що ЦСБУ навіть не попередили.

Як встановив суд, будинок в Решетилівці був зданий в експлуатацію у 2005 році. У 2006-му «Квант» оформив право власності на всі 30 квартир, а у 2007 – продав їх «Теплобуду».

Військовий прокурор наголошував, що вказані квартири є державною власністю, яка незаконно вибула з володіння держави поза волею власника. Дані факти, зокрема, доводять висновки, встановлені вироком у кримінальній справі стосовно тодішнього начальника ДП «Ліси оборони» А.А. Зернова та директора «Кванту» Людмили Зазимко.

Як було встановлено, А.Зернов заснував ВТП «Квант», директором якого з 2003 року була Зазимко. До цього Зазимко працювала головним бухгалтером у ВАТ «Науково-виробнича компанія Будівельний капітал», одним із засновників якого була колишня дружина Зернова, яке побудувало будинок в Решетилівці.

Судом встановлено, що Зернов планував створити заборгованість ДП «Ліси оборони» перед «Квантом» і змусити держпідприємство відмовитися від квартир.

Щодо посилання прокурора на висновки у кримінальній справі проти Зернова і Зазимко, то суд зазначив, що рішення Солом’янського райсуду Києва від 17.10.2012 не має доказового значення, оскільки постановою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29.01.2013 виконання вироку зупинено.

Крім того, суд вказав, що право власності на нерухоме майно виникає у особи з моменту його державної реєстрації. Однак, ні Міноборони, ні ЦСБУ ніколи не набували права власності на ці квартири. У той час як «Квант» у визначеному законом порядку отримав оформив право власності на них на підставі рішення Решетилівської селищної ради від 09.03.2006. При цьому, як зазначив суд, вказані права фірми не оскаржені. Разом з тим договори на будівництво житла в порядку пайової участі не встановлюють права власності ані Міноборони, ані ЦСБУ на побудовані квартири.

Також ДП «Ліси оборони» в судовому порядку за позовом військового прокурора повернуло ЦСБУ 1,94 млн грн. А, як зазначив суд, вимоги повернути і гроші, і квартири є взаємовиключаючими.

Як свідчать матеріали справи, «Квант» також повернув гроші ДП «Ліси оборони»: у 2006 – 854,99 тис грн., решту 658,99 тис грн. фірма мала погасити з моменту реалізації 50% загальної площі у будинку.

Власницею київського ТОВ «Теплобуд» є Галина Мосьпан.