Фірма головного екоінспектора Чернігівщини відсудила у мисливців 2 гектари біля Київського моря
08.07.2013   //  

Суд залишив ділянку площею 1,92 га в Козелецькому районі Чернігівської області у користуванні ТОВ «Еко Дніпро». Про це свідчить рішення Господарського суду Києва від 27 травня.

Раніше цією ділянкою у селі Тужар на підставі рішення виконкому Чернігівської облради від 1968 року користувалося Товариство військових мисливців та рибалок Збройних Сил України, яке є правонаступником радянського військового товариства.

У 2003 році Чернігівська облдержадміністрація передала цю ділянку у складі більшого наділу загальною площею 4,29 га в оренду на 49 років ТОВ «Еко Дніпро» для розташування риболовно-мисливської бази. Відповідне розпорядження оскаржувалося в судах, однак на сьогодні воно є чинним.

На момент звернення Товариства до суду у 2006 році рішення ОДА було визнане недійсним, тож Товариство вимагало розірвати договір оренди ділянки і визнати за ним право її оренди, а також стягнути з фірми 211,48 тис грн. збитків.

Госпсуд, відмовляючи у задоволенні позову, послався на рішення ВАСУ, який вже під час розгляду даної справи залишив рішення ОДА чинним. У своєму рішення ВАСУ посилається на постанову Верховного суду України від 18.11.2003, відповідно до якої радянські постанови щодо форм власності після 1991 року без узгодження з відповідними органами управління, визначеними Кабміном, вважаються недійсними. А рішень щодо передачі ділянки Товариству з того часу не приймалося.

Також суд послався на постанову Верховної Ради від 04.02.1994, яка встановила, що до законодавчого визначення суб’єктів права власності майна загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР, зазначене майно є загальнодержавною власністю.

Посилання Товариства на те, що у 2003 році за ним було зареєстроване право власності на мисливський будинок, що розташований на спірній ділянці, суд до уваги не взяв, оскільки Косаківська сільрада прийняла відповідне рішення без узгодження з відповідними органами управління, визначеними Кабміном.

Таким чином у Товариства відсутнє рішення органу держвлади про передачу ділянки у користування. Натомість є чинне розпорядження Чернігівської ОДА від 2003 року про передачу ділянки в оренду ТОВ «Еко Дніпро». Крім того, Товариство не довело, що фірма порушила його права на майно, а саме: дім мисливця, чергового, комору, 4 моторні човни і 77 веслових човнів, а також 150 весел.

ТОВ «Еко Дніпро» влітку 2003 року заснували киянин Сергій Задірака та Леонід Бурковський, який нині очолює Державну екологічну інспекцію у Чернігівській області.